Σεμινάριο Φιλοσοφικής Αναζήτησης: Η Φιλοσοφία ως μελέτη θανάτου

Ημερομηνία Δραστηριότητας:

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019 στις 09:30 μμ

~ Ποιος είμαι, από πού έρχομαι, προς τα πού πηγαίνω; Πώς σχετίζεται η ζωή με τον θάνατο; Τι με δένει με την ανάγκη να θέλω να ζήσω, να ονειρευτώ, να πραγματώσω στόχους; Τι με αποτρέπει από την φθορά, την ωρίμανση, τον θάνατο; Το σεμινάριο φιλοσοφίας στον κλασσικό τρόπο έρχεται για να επαναπροσδιορίσει τις αρχές και τις αντιλήψεις μας και να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο. ~

Ζούμε σε μια κοινωνία που αποφεύγει -ή απεχθάνεται- οτιδήποτε παραπέμπει σε θάνατο. Όλα τα σχετικά με τον θάνατο θεωρούνται μακάβρια ή θλιβερά και απομονώνονται.

Λένε ότι η αληθινή φιλοσοφία ξεκινάει μπροστά στο δέος της ύπαρξης: της γέννησης, αλλά και της μη ύπαρξης: του θανάτου. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, θα ακούσεις το βαθύ φιλοσοφικό και πηγαίο ερώτημα: “Και τι είναι ο άνθρωπος…; Χθες ήταν και σήμερα δεν είναι…”

Ο Σωκράτης έλεγε ότι το να φιλοσοφεί κανείς, να ψάχνει δηλαδή τη σοφία ή το νόημα της ζωής και της ύπαρξης, σημαίνει να μελετά τον θάνατο και αυτό που πιστεύουμε ως μη ύπαρξη. Το να βρούμε τους νόμους που διέπουν τη ζωή, να μάθουμε να ζούμε σωστά, ίσως είναι το κλειδί για να αποδεχτούμε ότι κάποια στιγμή όλα τα όντα πεθαίνουν.

Αλλά ο θάνατος είναι το τέλος;

Οι παραδοσιακοί πολιτισμοί και οι φιλόσοφοι του παρελθόντος είχαν ενδιαφέρουσες αντιλήψεις, μύθους και σύμβολα. Και ίσως ξεχασμένες σήμερα γνώσεις και παραδόσεις γύρω από αυτό το μεγάλο μυστήριο του θανάτου…

Θέματα που θα αναπτυχθούν:
⚑ Θάνατος: το μεγάλο μυστήριο της ύπαρξης
⚑ Πώς ο θάνατος γεννάει τη φιλοσοφία
⚑ Η οπτική των παραδοσιακών πολιτισμών για τον θάνατο
⚑ Αυτός που ξέρει να ζει, ξέρει και να πεθάνει

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λεωφ. Κουντουριώτη 113 (δίπλα από τη Φιλαρμονική), Ρέθυμνο

Τηλ. 28310 52884 (18:00-22:00)

Εγγραφείτε στo σεμινάριο