Delia Steinberg Guzman

 

"Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, παρά μόνο η αλήθεια"

Αισχύλος

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1943. Το 1972 μετακόμισε στην Ισπανία όπου και ίδρυσε τη Νέα Ακρόπολη στην Ισπανία. Έφυγε από τη ζωή το 2023.

Σπουδές και Πτυχία

Ξεκίνησε μουσικές σπουδές από την παιδική της ηλικία και στα 17 της χρόνια απέκτησε τον τίτλο «καθηγήτρια πιάνου και σύνθεσης» από το Εθνικό Ωδείο Μουσικής του Μπουένος Άιρες.

Τελειοποίησε τις σπουδές πιάνου δίπλα στην Αργεντινή πιανίστα Flora Nudelman και τον Ρώσο Μαέστρο Hubert Brandenburg.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Το ενδιαφέρον της για την εφαρμόσιμη πλευρά των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σπουδών την ώθησε να συνεχίσει τις σπουδές στην Αρχαιολογία, την Ιστορία, την Ιστορία της Μουσικής, την Βιοενεργητική Ιατρική, καθώς στις φυσικές μορφές θεραπείας.

Μουσική παιδεία

Η πρώτη μουσική της εμφάνιση σε κοινό έγινε σε ηλικία δέκα χρόνων. Από τότε την προσκαλούσαν συχνά διάφοροι γνωστοί καλλιτεχνικοί κύκλοι του Μπουένος Άιρες για να παίξει, όπως ο Χριστιανικός Σύλλογος Νέων, οι Νέοι Αργεντινοί Σολίστες, το Αteneo της Καλλιτεχνικής Κουλτούρας, οι Νέες Μουσικές Αξίες, ο Σύλλογος της Αρμονίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας της Αργεντινής, οι Μουσικές Προωθήσεις και άλλοι επίσημοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Έδωσε πολυάριθμα κονσέρτα σε διάφορες αίθουσες και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές του ραδιoφώνου και της τηλεόρασης, τόσο στην Αργεντινή όσο και σε άλλες χώρες της Αμερικής, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο της Αργεντινής αλλά και άλλων χωρών της αμερικανικής ηπείρου, στις οποίες προσκλήθηκε για ρεσιτάλ πιάνου. Στις 7 Ιουλίου 1967 συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους στην τιμητική εκδήλωση στο Centro Argentino de Ingenieros για την 30η επέτειο από τον θάνατο του Maurice Ravel.

Με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των μουσικών σπουδών σε διεθνές επίπεδο, ίδρυσε το 1988 το Ινστιτούτο Μουσικής Tristan, στο οποίο παραδίδει μαθήματα πιάνου και η ίδια. Το Ινστιτούτο Tristan λειτουργεί σήμερα στην Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Γερμανία με σημαντικές και ποικίλες δραστηριότητες. Παράλληλα, η Delia S. Guzmán, έχει διοργανώσει μαθήματα μουσικής ακρόασης στην Ισπανία, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκαν ειδικά αφιερώματα στο σύνολο των έργων του J. S. Bach, του W.A. Mozart, του R. Wagner, του F. Chopin και του R. Schuman.

Στην προσπάθεια της για την προώθηση νέων αξιών στις μουσικές σπουδές, δημιούργησε το 1982 τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου που φέρει το όνομά της, ενώ η ίδια συμμετείχε στην Επιτροπή αυτού του διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο προωθείται η καλλιτεχνική εξέλιξη πολλών νέων επαγγελματιών μουσικών. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Delia Steinberg», ο οποίος πραγματοποιείται ετησίως στη Μαδρίτη (Ισπανία), συμμετέχουν νέοι πιανίστες από όλον τον κόσμο.

 

Εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο

Delia Steinberg Guzman

Tο 1966 ξεκινά να παρακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη, με την καθοδήγηση του ιδρυτή του Οργανισμού, καθηγητή Jorge Angel Livraga. Από τότε ξεκινά τη συνεργασία της με τον Οργανισμό και γίνεται καθηγήτρια στις ύλες της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, της Ηθικής Φιλοσοφίας, της Συμβολολογίας, της Ιστορίας των Θρησκειών, της Φιλοσοφίας της Ανατολής, της Ψυχολογίας και Μεταφυσικής Αισθητικής και της Ρητορικής. Για τις παραπάνω ύλες συγγράφει τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές σημειώσεις.

Έχει παραδώσει μια μεγάλη σειρά μαθημάτων και σεμιναρίων και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας πάνω σε θέματα όπως: «Συγκριτική μελέτη των αρχαίων πολιτισμών», «Ο πόνος και οι αιτίες του», «Εσωτερικές παραδόσεις για την προέλευση του Ανθρώπου και του Σύμπαντος», «Τα κλειδιά της Αστρολογίας», «Φιλοσοφία για τη ζωή», «Η απελπισία των νέων», «Αστρολογία και Ψυχολογία», «Αίγυπτος: σκέψη, ζωή και θρησκεία», «Ο μυητικός δρόμος του Σαντιάγκο», «Η διαθήκη των Ναϊτών», «Η μεταφυσική ομορφιά της γυναίκας», «Παράδοση και χρόνος», «Μουσικοθεραπεία», «Χρωματοθεραπεία» κ.λπ.

Από το 1977, και για 25 χρόνια, προωθεί στην Ισπανία έναν διαγωνισμό παραμυθιών, σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας ως μέλος της επιτροπής μαζί με αναγνωρισμένες προσωπικότητες του λογοτεχνικού αυτού είδους. Από το 1972 ως το 1991 διατελεί διευθύντρια του Οργανισμού στην Ισπανία. Σε αυτήν την περίοδο οι πολιτιστικές δραστηριότητες της Νέας Ακρόπολης εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 30 πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών προώθησε δραστηριότητες παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σημαντικούς τομείς όπως:

Κατασκηνώσεις και εκδρομές για παιδιά και εφήβους, με ποικίλες δραστηριότητες (αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια για τη φιλοσοφία ως όργανο εκπαίδευσης, κ.ά.).

Σεμινάρια ιατρικής και ολιστικής θεραπείας υψηλού επιπέδου με ερευνητικά προγράμματα πάνω στον βελονισμό, στη θεραπεία με λέιζερ, την ομοιοπαθητική, τη μαγνητοθεραπεία, τη βιοενέργεια.

Κοινωνική Δράση: Σεμινάρια και εργαστήρια διαμόρφωσης εθελοντών, με την ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα οικολογίας, κοινωνικής βοήθειας, βοήθειας σε ατυχήματα και σε έκτακτες καταστροφές, στα κέντρα περίθαλψης ζώων κ.λπ. σε συνεργασία με άλλους επίσημους οργανισμούς. Όλα τα παραπάνω με αναγνώριση σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Από το 1975 ως το 1991 υπήρξε επίσης συντονίστρια των δραστηριοτήτων της Νέας Ακρόπολης στην Ευρώπη. Από το 1991, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Ακρόπολης, καθηγητή Jorge Angel Livraga Rizzi, εξελέγη διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού, συνεχίζοντας τον συντονισμό του πολιτιστικού και φιλοσοφικού έργου της Νέας Ακρόπολης σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία.

Δημοσιεύσεις

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων στον έντυπο περιοδικό τύπο, με θέματα φιλοσοφίας, μουσικής, ιστορίας και πολιτισμού.

Από το 1972 ήταν διευθύντρια στην Ισπανία στο περιοδικό «Cuadernos de Cultura», το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, διατηρούσε στήλες αφιερωμένες στην προώθηση της φιλοσοφικής σκέψης στις καθημερινές δραστηριότητες όπως: «Μεταξύ μας», «Στο τέλος της ημέρας», «Κάτι να διηγηθούμε», «Ρωτήστε μας». Πολλά της άρθρα έχουν αναδημοσιευτεί στο περιοδικό της Νέας Ακρόπολης «Φιλοσοφική λίθος»

Από το 2000 διεύθυνε επίσης το πολιτιστικό περιοδικό «Esfinge», που έχει μεγάλη κυκλοφορία στην Ισπανία και τη Νότιο Αμερική.

Bιβλία και Εκδόσεις

Το τελευταίο βιβλίο της D.S. Guzman στα ελληνικά.

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει διακρίνονται τα εξής:

 • Τα παιχνίδια της Μάγια, Μαδρίτη, 1η έκδοση 1980, 2η έκδοση 1982
 • Μου είπαν ότι … Μαδρίτη 1984
 • Σήμερα είδα… Μαδρίτη, 1983
 • Ζωή μετά τον θάνατο, Μαδρίτη, 2002
 • Ο καθημερινός ήρωας, Μαδρίτη, 1η έκδοση 1996, 2η έκδοση 2002
 • Πλατωνική Αγάπη, σωματική αγάπη, Λίμα, 1998
 • Τι πιστεύεις για τη μετενσάρκωση; Λίμα 1999
 • Λόγοι για να βλέπεις τη ζωή με αισιοδοξία, Λίμα 1999
 • Η τέχνη τού να ξέρεις να διαλέγεις, Λίμα, 2002
 • Η μεταφυσική ομορφιά της γυναίκας, Μαδρίτη, 2002
 • Ο χαρακτήρας σύμφωνα με τα άστρα, Μαδρίτη, 2002
 • Πρακτικός εσωτερισμός, Μαδρίτη, 2002
 • Φιλοσοφία για να ζεις, Μαδρίτη, 2005
 • Τι να κάνουμε για την καρδιά και το μυαλό, Μαδρίτη 2005
 • Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, Λίμα 2005
 • Σκέψεις, Λίμα, 2007

Τα βιβλία της έχουν επίσης μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, τσέχικα, πορτογαλικά, τουρκικά, ρωσικά, ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Αναγνώριση

Για το έργο της ως διευθύντρια της Νέας Ακρόπολης της απονεμήθηκε, το 1980, από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Εκπαίδευσης και Προώθησης -επίσημα αναγνωρισμένη από την Γαλλική Ακαδημία– το Ασημένιο Παράσημο για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα.