Οδυσσέας Ελύτης: Ο ποιητής του Φωτός
Ημερομηνία Δραστηριότητας:
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 στις 09:30 μμ
“Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα.
Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.”
Ο ποιητής του Ήλιου του Ηλιάτορα, του Ήλιου του πρώτου, του νοητού Ήλιου της Δικαιοσύνης. Το τελευταίο σκαλί της ελληνικής ποίησης: o Οδυσσέας Ελύτης.
Γράφει σε μία εποχή που ο παλιός κόσμος καταρρέει κάτω από τα χαλάσματα των αλλεπάλληλων πολέμων και παραδίδει την σκυτάλη σε κάτι νέο, που ακόμα δεν έχει λάβει ψυχή και σώμα. Κάποιοι παίρνουν χρώματα, λέξεις, ιδέες, τύπους, νότες, λογική κι αρμονία, πασχίζοντας να το στερεώσουν.
Η ποίηση του Ελύτη, όμως, δεν χωρά εύκολα σε λέξεις και νοητικά στερεότυπα για να περιγραφεί. Είναι πάνω απ’ όλα ένα βίωμα, όπως ακριβώς υποδεικνύει κι ο υπερρεαλισμός του, ο οποίος αρνείται την παντοδυναμία του νου και διακηρύσσει την απελευθέρωση της φαντασίας από τις φόρμες της λογικής.
Μια ποίηση απόκοσμα όμορφη, μα κι απολύτως επίγεια έτσι που να μην σε διχάζει. Γεμάτη παραστάσεις, μύθους, αλληγορίες, συναισθήματα αλλοτινών καιρών και χρόνων – παντοτινών. Στο βάθος της σεμνή και στο ύψος της ουράνια.
Βέβαια, ο Ελύτης, όχι τόσο ως πρόσωπο, παρά ως μία συμβολική απήχηση της ελληνικής ποίησης δεν θα μπορούσε ποτέ ν’ αγγίξει ένα τέτοιο μεγαλείο χωρίς αυτές τις παραστάσεις που χαρίζει ετούτη η γωνιά της Μεσογείου στην οποία έζησε και ζούμε. Χωρίς το Αιγαίο με τον ουρανό και τη θάλασσα του, το μεσογειακό κλίμα, την πυκνή και πολυποίκιλη βλάστηση, κι αυτήν την προαιώνια κληρονομιά.
Τέλος, στο Άξιον Εστί, το έργο της συγγραφικής του αποκορύφωσης, επαναφέρει την σπουδαιότητα και σημασία του Αγώνα σ’ εκείνο που ονομάζουμε ζωή. Η Ζωή υμνείται, όχι μόνον ως αποκάλυψη και θεία χάρη, μα και ως πορεία απελευθέρωσης και λύτρωσης.
Eδώ αναδημιουργεί το όραμα του νέου κόσμου και του νέου ανθρώπου, όπου κανείς δεν περισσεύει. «Αυτού του κόσμου, του μικρού, του μέγα», για τον οποίο τόσο αίμα έχει χυθεί και τόση ελπίδα. Όπου το πνεύμα δεν εκπίπτει από τον νου και την καρδιά του ανθρώπου.
Θέματα που θα αναπτυχθούν:
• Αποσυμβολισμός του έργου του
• Πώς τον επηρέασε η εποχή του
• Η φιλοσοφική του σκοπιά