G. Bruno: Ερμητική Φιλοσοφία & Σύγχρονη Επιστήμη

Ημερομηνία Δραστηριότητας:

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 στις 08:00 μμ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Giordano Bruno: Ερμητική Φιλοσοφία & Σύγχρονη Επιστήμη
_______

Ο Giordano Bruno [Τζορντάνο Μπρούνο] (1548-1600) ήταν φιλόσοφος και μαθηματικός. Το έργο του επηρεάστηκε άμεσα από τα έργα του Πυθαγόρα και των Νεοπλατωνικών και υπήρξε γνήσιος εκφραστής της ελεύθερης σκέψης της Ερμητικής παράδοσης, όπως αυτή παραδόθηκε στην Δύση της Αναγέννησης από τον Marsilio Ficino και τον Pico della Mirandola.

Υπήρξε ο καταλύτης της διάδοσης του ηλιοκεντρικού συστήματος, καθώς ανέδειξε τις ιδέες του Κοπέρνικου και προετοίμασε το έδαφος για τον Γαλιλαίο, γεγονός που τελικά τον οδήγησε στην πυρά. Ωστόσο πολλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδέες του άσκησαν βαθύτερη επίδραση, οδηγώντας ακόμα και σήμερα τη φιλοσοφική και μαθηματική σκέψη πιο μακριά.

Στα έργα του αναφέρεται στα άπειρα ηλιακά συστήματα ενός άπειρου Σύμπαντος και στην αυτό-ομοιότητα στην Φύση (Φράκταλς), προλειαίνει το έδαφος για την αρχή της σχετικότητας της κίνησης και προαναγγέλει την αρχή της ελαχίστης δράσης (Κβαντική Υπόθεση), η οποία βασίστηκε στην Μονάδα του Πυθαγόρα και των Νεοπλατωνικών και άνοιξε τον δρόμο στον απειροστικό λογισμό του Λάιμπνιτς.

Στην παρουσίαση αυτή θα ψηλαφίσουμε τι άλλο εμπεριέχει η χρυσή κληρονομιά του «Ατρόμητου Φιλόσοφου», του «Σωκράτη της ύστερης Αναγέννησης» όπως αποκαλείται, για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις της επιστήμης.

Ομιλητής: Δρ. Βασίλειος Μπάσιος,
Φυσικός (Φυσική των Πολυπλόκων Συστημάτων),
Ερευνητής Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB).

Ώρα προσέλευσης: 19:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Φιλοσοφικός & Πολιτιστικός οργανισμός Νέα Ακρόπολη
_______

🏠 Αγίου Μελετίου 29 – Κυψέλη – Αθήνα

Πληροφορίες:
📞 210 8810830 – 698 0958137
📩 Μήνυμα στη σελίδα μας: ΦΙΛΟΣΟΦΗΣΕ ΤΟ

Σχετικά με τον Δρ. Βασίλειο Μπάσιο:

Ο Βασίλειος Μπάσιος (PhD) είναι φυσικός, ερευνητής με ειδικότητα στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα και την επιστήμη της πολυπλοκότητας, στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Εργάζεται σε θέματα της θεωρίας της αυτοργάνωσης καθώς και σε θέματα των θεμελίων της θεωρίας της πολυπλοκότητας.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας του εργάστηκε στην ομάδα του Ilya Prigogine (Nobel Χημείας 1979), στο Ινστιτούτο Φυσικής και Χημείας Solvay στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Complex matter» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και σε άλλα διεπιστημονικά διεθνή προγράμματα.

Πέρα από την επιστημονική του δραστηριότητα, ενδιαφέρεται για την ιστορία των ιδεών στην επιστήμη και στην φιλοσοφία και για το ρόλο τους στη εξέλιξη της επιστήμης. Εμπνέεται από την προοπτική να εισαχθεί η «αυτογνωσία» στην πρακτική και την κατανόηση της επιστήμης, δηλαδή «όχι μόνο από την μελέτη της Φύσης αλλά και από την φύση αυτής της μελέτης».

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, έχει καταστεί πλέον και εμφανής και πιεστική η ανάγκη για μια ποιοτική αλλαγή στην επιστήμη, ώστε αυτή να προσεγγίζει πιο ολοκληρωμένα και με μεγαλύτερο σεβασμό τόσο τον άνθρωπο όσο και την Φύση. Η επιστήμη της πολυπλοκότητας αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις, καθιστούν μια τέτοια ριζική αλλαγή όχι μόνο επιτακτική αλλά και δυνατή.

Επίσης συμμετέχει εθελοντικά στην ανάπτυξη ευέλικτων και εύρωστων δικτύων, τυπικών και άτυπων, τα οποία αποτελούνται από άτομα, ερευνητικές ομάδες και ιδρύματα που προωθούν τέτοιες ερευνητικές πρωτοβουλίες.

Εγγραφείτε στo σεμινάριο