ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ 'ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ'

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η Νέα Ακρόπολη είναι ένας Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός που βρίσκεται σε περισσότερες από 55 χώρες και συγκεντρώνει πάνω από 15.000 ενεργά μέλη, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, οι οποίοι εκφράζονται σε περισσότερες από 15 γλώσσες και αντιπροσωπεύουν ένα πλατύ φάσμα θρησκευτικών πίστεων, εθνικών προελεύσεων και πολιτισμών

Σήμερα, που τεράστια κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα έχουν εκδηλωθεί με πολύ άσχημες συνέπειες για όλους μας, οι στόχοι και οι καταστατικές αρχές της «Νέας Ακρόπολης» προβάλλουν πολύ επίκαιροι:

1- Συναδελφοσύνη

Να προωθήσει ένα Ιδεώδες παγκόσμιας συναδελφοσύνης, που βασίζεται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από διαφορές, φυλετικές, φύλου, πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές κ.λ.π.   

 1. Γνώση

Να ενθαρρύνει την αγάπη για τη σοφία μέσα από τη συγκριτική μελέτη των διαφόρων φιλοσοφιών, θρησκειών, επιστημών και τεχνών, με σκοπό να προωθήσει τη γνώση για τον άνθρωπο, τους νόμους της φύσης και το σύμπαν.  

 1. Ανάπτυξη

Να αναπτύξει τα καλύτερα στοιχεία του ανθρώπου, προωθώντας την πραγμάτωση του ως άτομο και την ένταξη του στη φύση και στην κοινωνία, ως ενεργό και συνειδητό μέλος της,  με σκοπό τη βελτίωση του κόσμου.

Οι αρχές αυτές επιτυγχάνονται μέσα από  3 τομείς δράσης:

τη Φιλοσοφία, τον Πολιτισμό και τον Εθελοντισμό

Τα τρία πεδία δράσης της Νέας Ακρόπολης βασίζονται στο προσωπικό παράδειγμα, τη συμμετοχή και την κοινωνική προσφορά. Αποβλέπουν στην πολιτισμική και  πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου καθώς και στην αναβίωση του Εθελοντισμού στο σύγχρονο κόσμο.

Με βασικό μας σύνθημα ότι «η γνώση και η προσφορά σε κάνει ευτυχισμένο» κάνουμε πράξη έναν φιλοσοφικό και ανθρώπινο τρόπο ζωής!

ΓΙΑΤΙ 'ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ';

Η φιλοσοφία επιστρέφει!

Στην Αρχαία Ελλάδα  η Ακρόπολη  οριζόταν ως το υψηλότερο τμήμα της πόλης.

Το άκρο της πόλης  εκεί που συμβολικά δημιουργούνταν ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ορατού και του αόρατου, γεγονός που υποδηλώνει τον υψηλότερο εαυτό.

Πιστεύουμε ότι ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από μια Νέα Ακρόπολη, που δεν θα είναι κατασκευασμένη από πέτρα και μάρμαρο, αλλά από ανθρώπους με στόχο να ανακτήσουν τους ισχυρούς δεσμούς ένωσης μεταξύ τους και με τη φύση.

Σήμερα η Νέα Ακρόπολη είναι παρούσα σε περισσότερες από 55 χώρες και συγκεντρώνει πάνω από 15.000 εθελοντές και εκατοντάδες φίλους, οι οποίοι εκφράζονται σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες.

ΣΤΟΧΟΙ & ΑΡΧΕΣ

Η μαζικοποίηση της κοινωνίας εμποδίζει τον άνθρωπο να εκφράσει τις ανησυχίες του.  Ο άνθρωπος όμως πάντοτε είχε και συνεχίζει να έχει την ανάγκη να εκφράζει τις επιδιώξεις του. Αυτή η ανάγκη δικαιολογεί την παρουσία της Νέας Ακρόπολης στην κοινωνία.

Για τον καθηγητή J. A. Livraga, ο ξέφρενος ρυθμός των πόλεων, η έλλειψη επαφής με τη φύση, η μηχανοποίηση των σχέσεων και των επικοινωνιών μας, οι εφήμεροι και ωφελιμιστικοί στόχοι, όλα αυτά ναρκώνουν την ανθρώπινη ψυχή.

Έτσι η προσπάθειά του, μέσω της Νέας Ακρόπολης, απέβλεπε στο να βγάλει τον άνθρωπο από τη νάρκη του και να τον ενεργοποιήσει, ώστε να μπορέσει να εκφράσει αυθεντικά τον εσωτερικό του κόσμο. Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει την τότε αντίληψή του, γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να πραγματωθούν αυτοί οι στόχοι.

 1. Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Είναι αυτός που ξέρει να αξιολογεί σωστά τα ουσιώδη και τα εφήμερα, να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο και να εναρμονίζει τα εσωτερικά βιώματα με την εξωτερική ζωή. Η φιλοσοφία διευρύνει τις ικανότητες της συνείδησης, επιτρέπει την αυτογνωσία και βελτιώνει την κοινωνική συνύπαρξη.

 1. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η αφύπνιση του αυθεντικού ανθρώπου τον ωθεί προς μια νέα δημιουργικότητα, του δίνει αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη και αυτοκυριαρχία. Τον βοηθά να προσαρμόζεται στις δυσκολίες και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες της ζωής.

 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Είναι ανάγκη να περάσουμε από μια κομφορμιστική και ευμετάβλητη κουλτούρα σε μια δυναμική εφαρμογή, με οράματα για τις ουσιαστικές αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης.


ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

1- Συναδελφοσύνη

Να προωθήσει ένα Ιδεώδες παγκόσμιας συναδελφοσύνης, που βασίζεται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από διαφορές, φυλετικές,φύλου, πολιτισμικές, θρησκευτικές, κοινωνικές κ.λ.π.  

 1. Γνώση

Να ενθαρρύνει την αγάπη για τη σοφία μέσα από τη συγκριτική μελέτη των διαφόρων φιλοσοφιών, θρησκειών, επιστημών και τεχνών, με σκοπό να προωθήσει τη γνώση για τον άνθρωπο, τους νόμους της φύσης και το σύμπαν.  

 1. Ανάπτυξη

Να αναπτύξει τα καλύτερα στοιχεία του ανθρώπου, προωθώντας την πραγμάτωση του ως άτομο και την ένταξη του στη φύση και στην κοινωνία, ως ενεργό και συνειδητό μέλος της,  με σκοπό τη βελτίωση του κόσμου.


Η Νέα Ακρόπολη πρεσβεύει αρχές ένωσης και συναδελφοσύνης, που εμπνέονται από φιλοσοφικά ρεύματα, όπως η Πυθαγόρεια και Νεοπλατωνική φιλοσοφία, η Θεοσοφία κλπ., που στην εποχή τους έδωσαν ουσιαστική ώθηση στον Πολιτισμό.

1. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ένωση πέρα από τις διαφορές. Μια ένωση στην οποία ο άνθρωπος σέβεται τις διαφορετικές ταυτότητες και παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται πολίτης του κόσμου.

2. ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΛΑΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η εφαρμογή της ανεκτικότητας, μέσω της ολιστικής κουλτούρας, επιτρέπει τον συσχετισμό όλων των πεδίων της δημιουργικότητας και της σκέψης. Αυτός ο συσχετισμός μετατρέπει πράγματα που αρχικά φαίνονται αντίθετα, σε συμβατά και συμπληρωματικά. Εναρμονίζει ανθρώπους, νέες και διαφορετικές ιδέες και συναισθήματα, μέσα σε μια πιο ανοικτή, πλουραλιστική και ελεύθερη κοινωνία.

3. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της φύσης. Διαθέτει ένα δυναμικό που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι σχεδόν άπειρες.

Jorge Angel Livraga Rizzi

Από τη δημιουργία του πριν 45 χρόνια, το 1957, ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός “Νέα Ακρόπολη” ασχολήθηκε με τους νέους, με στόχο μια καλύτερη φιλοσοφική επιμόρφωση, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή, και με μια προσπάθεια να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο και ξένο ως προς κάθε θρησκευτική, πολιτική ή κοινωνικο-οικονομική επιρροή.

Ο καθηγητής Τζόρτζιο Άγγελο Λιβράγκα Ρίτζι (Jorge Angel Livraga Rizzi), που αρχικά ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, συγκέντρωσε νέους, πανεπιστημιακούς φοιτητές, με τους οποίους σύντομα ενώθηκαν προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού κόσμου, γύρω από μια ιδέα και ένα κίνημα που εμπλούτιζε το πνεύμα και προκάλεσε γενικό ενθουσιασμό.

Η Νέα Ακρόπολη αναγνωρίζεται ως κοινωφελές Ίδρυμα στην Αργεντινή, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70, χάρη στις κοινωφελείς και πολιτιστικές της δράσεις. Σε αυτήν την περίοδο αποκτά διεθνή διάσταση.

Σήμερα ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός “Νέα Ακρόπολη” βρίσκεται σε περισσότερες από 40 χώρες και συγκεντρώνει πάνω από 10.000 ενεργά μέλη, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, οι οποίοι εκφράζονται σε περισσότερες από 15 γλώσσες και αντιπροσωπεύουν ένα πλατύ φάσμα θρησκευτικών πίστεων, εθνικών προελεύσεων και πολιτιστικών κληρονομιών, αποτελώντας ένα θαυμάσιο παράδειγμα κατανόησης και κοινωνικής συμβίωσης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Χόρχε Άνχελ Λιβράγκα Ρίτζι (Jorge Angel Livraga Rizzi), γεννήθηκε στη Μπουένος Άϋρες (Αργεντινή) στις 3 Σεπτεμβρίου του 1930. Πέθανε στη Μαδρίτη στις 7 Οκτωβρίου του 1991. Τόσο η μητέρα του, η κα Βικτώρια Ρίτζι, όσο και ο πατέρας του, ο κος Άνχελ Λιβράγκα, πολιτικός μηχανικός, είχαν ιταλική καταγωγή. Οι οικογένειές τους, αγρότες στο επάγγελμα, μετανάστευσαν στην Αργεντινή στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτή η οικογενειακή του κατάσταση τού επέτρεψε να πάρει την ιταλική υπηκοότητα.

Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του, όταν ήταν μόλις 15 χρόνων, του προξένησε μια βαθιά εσωτερική αντίδραση που τον οδήγησε στο να ενδιαφερθεί για το νόημα της ζωής. Μπήκε σε επαφή με διάφορες φιλοσοφικές ομάδες και αφιερώθηκε στη μελέτη της Ιστορίας των Θρησκειών και της Συμβολολογίας, συνδυάζοντάς τις με τις σπουδές του στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άϋρες. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του για την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Τέχνη τον ώθησε να παρακολουθήσει αυτές τις ύλες στο προαναφερόμενο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση, και του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Ποίησης της Αργεντινής το 1951, για το βιβλίο του “Λωτοί”.

Το 1957 εκδίδει το περιοδικό “Θεοσοφικές Μελέτες”, με σκοπό να κάνει γνωστό στους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, τις σχέσεις μεταξύ της παραδοσιακής σοφίας και των νέων επιστημονικών ανακαλύψεων του 20ου αιώνα. Το ίδιο έτος, και με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο Μπουένος Άϋρες του διακεκριμένου φιλοσόφου Σρι Ραμ, και με παρότρυνση του ίδιου, διευρύνει αυτό το έργο με τη δημιουργία της “Νέας Ακρόπολης”, ενός Οργανισμού με στόχο την προώθηση της Φιλοσοφίας στη νεολαία, ακολουθώντας το μοντέλο των Κλασικών Σχολών Φιλοσοφίας όπως της Πλατωνικής και της Εκλεκτικιστικής. “Αντιληφθήκαμε ότι η ανθρωπότητα διέθετε έναν απέραντο θησαυρό Σοφίας, που όμως παρέμενε κρυμμένος και ξεχασμένος, απλησίαστος από τη νεολαία. Μια Σοφία που προσφέρει απαντήσεις σχετικά με το νόημα της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία και τον κόσμο που μας περιβάλλει”, είπε κάποτε.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Οργανισμός, που είχε την τάση να γίνει διεθνής, βγαίνει για πρώτη φορά από την Αργεντινή και ιδρύει παράρτημα στο Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη). Αυτό το πρώτο βήμα, και άλλα που ακολούθησαν σύντομα, έφεραν τη Νέα Ακρόπολη σε άλλες χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, όπως το Μεξικό, το Περού, τη Χιλή, τη Βενεζουέλα.

Το 1972 ο Λιβράγκα (Livraga) αποφασίζει να αναπτύξει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη, πρώτα στην Ισπανία, μετά στη Γαλλία και στη συνέχεια στην Αγγλία. Η εξάπλωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέα Ακρόπολη δεν σταμάτησε από τότε και σήμερα βρίσκεται σε πενήντα περίπου χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Μπορεί να πει κανείς ότι η ζωή και η δράση του Χόρχε Άνχελ Λιβράγκα Ρίτζι (Jorge Angel Livraga Rizzi) είναι στενά συνδεδεμένες με αυτές της κίνησης που ίδρυσε. Επικεντρώθηκε στο να την προικίσει με μια αυστηρά επεξεργασμένη βάση γνώσεων, ως μια σύνθεση των μεγάλων συστημάτων σκέψης που, μέσα από την ιστορία, έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα τα θεμελιώδη στοιχεία για τη δημιουργία των πολιτισμών και της κουλτούρας.

Ως ακούραστος ταξιδιώτης, ταξίδευε στις χώρες όπου βρισκόταν ο Οργανισμός, προωθώντας πολιτιστικές δραστηριότητες, παραδίδοντας μαθήματα,γράφοντας άρθρα και προσπαθώντας να γνωρίζει με άμεση επαφή τις φιλοσοφικές αναζητήσεις διαφορετικών ανθρώπων.

Το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στο να κατορθώσει αυτός ο θησαυρός γνώσης να μπορέσει να εφαρμοστεί με πρακτικό τρόπο, προτείνοντας τη Φιλοσοφία ως τρόπο ζωής, προσιτή σε κάθε είδος ανθρώπων, με διαφορετική νοοτροπία και κοινωνικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτήν την άποψη, περιέγραφε το έργο του ως “το σχηματισμό μιας κιβωτού επιβίωσης” που να μπορεί να γεννήσει έναν καλύτερο άνθρωπο, και γι΄ αυτό ακριβώς, ικανό να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο. Τα φράγματα που συνήθως χωρίζουν και φέρνουν αντιμέτωπους τους ανθρώπους, όπως η βία, οι δογματισμοί, οι ρατσισμοί και οι κάθε είδους διακρίσεις, μπορούν να πάψουν να έχουν τα καταστροφικά τους αποτελέσματα αν και εφόσον προωθηθεί ένας ανεκτικός και καλλιεργημένος τρόπος ζωής, που να θεμελιώνεται σε μια γερή φιλοσοφική διαμόρφωση, ικανή να αφυπνίσει τις λανθάνουσες ικανότητες που ο κάθε άνθρωπος φέρνει μέσα του.
Τα έργα του

Η μέριμνα να κάνει προσιτή τη γνώση και τη φιλοσοφία σε κάθε είδους κοινό κυριαρχεί στα έργα του Χόρχε Άνχελ Λιβράγκα (Jorge Angel Livraga), που έχουν ένα καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό, ένα μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου απαρτίζεται από τη συλλογή των μαθημάτων και των διαλέξεών του, πάνω σε ποικίλα θέματα, πάντοτε όμως με έναν κοινό άξονα: την ανάγκη να αφυπνιστεί η ατομική συνείδηση κάθε ανθρώπου, την ευθύνη να κάνουμε έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, στον οποίο όλοι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη μόρφωση.

Ο Χόρχε Άνχελ Λιβράγκα (Jorge Angel Livraga) στοχάζεται πάνω στον κόσμο που του έτυχε να ζήσει και προσφέρει επιχειρήματα για άσκηση και καλλιέργεια της σκέψης, καθώς επίσης για την αυτονομία του ατόμου, απέναντι στη χειραγώγηση και την εξαπάτηση των ισχυρών. Το έργο με τίτλο “Μαγεία, Θρησκεία και Επιστήμη για τον 21ο αιώνα”, σε τέσσερις τόμους, αποτελεί τη συλλογή των διαλέξεών του.

Ξεκινώντας το συγγραφικό του έργου γράφει ιστορικά μυθιστορήματα, όπως το πρώτο του βιβλίο “Ανκόρ ο Μαθητής” (στην ελληνική έκδοση με τίτλο “Επιστροφή στην Ατλαντίδα”). Διηγείται τις περιπέτειες ενός νέου υποψήφιου μύστη στην εσωτερική σοφία, στο φανταστικό χρονικό πλαίσιο που προηγείται του καταποντισμού της Ποσειδωνίας, του τελευταίου κατάλοιπου της θρυλικής Ατλαντίδας, σύμφωνα με τους Διαλόγους του Πλάτωνα. Σε αυτό το πρώιμο έργο ο Χ. Α. Λιβράγκα (J. A. Livraga) εκθέτει τις διδασκαλίες που ο ίδιος είχε λάβει στη πρώτη φάση της φιλοσοφικής του διαμόρφωσης.

Με τον “Αλχημιστή” επιστρέφει στο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος. Πρόκειται για ένα έργο που αναπλάθει το περιβάλλον των μυστικών ταγμάτων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη του 16ου αιώνα και συγχρόνως αποτελεί μια φλογερή υπεράσπιση της ελευθερίας της σκέψης.

Η εξήγηση των φαινομένων της φύσης αποτελεί το περιεχόμενο ενός από τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες: “Τα στοιχειακά πνεύματα της Φύσης”. Αυτή του η πρόθεση αναπτύσσεται σε όλο το φάσμα της Εσωτερικής Φιλοσοφίας με το βιβλίο του “Εισαγωγή στη Μυστική Διδασκαλία”, που είναι ένας αληθινός οδηγός για όσους θέλουν να ξεκινήσουν την πορεία τους στην αναζήτηση της γνώσης που κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα, από τις διαφορετικές μορφές των φιλοσοφιών και των θρησκειών. Στην ίδια παιδαγωγική γραμμή εντάσσεται το βιβλίο “Γράμματα στη Δέλια και το Φερνάντο” (στην ελληνική έκδοση “Φιλοσοφικοί Διάλογοι”), μια σειρά από διαλόγους που είχε με δύο από τους πιο άμεσους μαθητές του, σχετικά με τις ανησυχίες που προκαλεί στη νεολαία το να αντιμετωπίζει κανείς τα πράγματα πιο φιλοσοφικά, από την οπτική γωνία του ιδρυτή της Νέας Ακρόπολης.

Η παρατήρησή του πάνω στα φαινόμενα της εποχής μας βρίσκει έκφραση σε δύο ιδιαίτερα έργα. Το ένα, “οι Μύθοι του 20ου αιώνα” αποτελεί μια αναφορά στα “μεγάλα λόγια” με τα οποία έχουν δικαιολογηθεί πολλές αδικίες, παρανομίες και αντιφάσεις, καθώς και μια πρόκληση για να διεισδύσει κανείς στον 21ο αιώνα με μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ελευθερία κριτηρίου. Στο άλλο, “Μωάσσυ ο Σκύλος”, επιμένει σε αυτήν την κριτική αναφορά, κάνοντας χρήση της φαντασίας, με πρωταγωνιστή έναν σκύλο με όψη ανθρώπου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο παραλογισμό χρησιμοποιώντας την απλή σκυλίσια λογική του.

Ως αρχαιολόγος και βαθύς γνώστης του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, διαλέγει τις Θήβες, τη χιλιόχρονη πρωτεύουσα της Μέσης Αυτοκρατορίας, για να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο ερμηνεύει μερικές από τις πιο αξιόλογες προσφορές εκείνου του κόσμου, του μακρινού αλλά και συγχρόνως κοντινού σε μας, γιατί, όπως γράφει ο συγγραφέας, κάπως αινιγματικά: “Οι Θήβες είναι μια κατάσταση της συνείδησης”.

Για να διεισδύσει στην ελληνική ψυχή, ο Χ. Α. Λιβράγκα (Jorge A. Livraga) διαλέγει το θέμα του θεατρικού δρώμενου κι έτσι, το αναλύει στο βιβλίο του “Το μυστηριακό Θέατρο: η Τραγωδία”. Η θεατρική έκφραση τού χρησιμεύει ως αφορμή για να διεισδύσει στη βαθιά πραγματικότητα της ψυχής και να αποκαλύψει κάποια από τα κλειδιά της, αναζητώντας πάντα το μεγαλείο το οποίο, ως εσωτερικός ήρωας, ο κάθε άνθρωπος φυλάει μέσα του. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά βιβλίων που άφησε ατελείωτα.

Αυτά τα έργα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως στη γαλλική, στην αγγλική, στην ελληνική, στη γερμανική, στην πορτογαλική, στη ρωσική, στην τουρκική, στην τσέχικη και σε άλλες.

ΙΔΡΥΣΗ & ΙΔΡΥΤΗΣ

Delia Steinberg Guzman

“Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, παρά μόνο η αλήθεια”

Αισχύλος

Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη

Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1943. Το 1974 μετακόμισε στην Ισπανία όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Delia Steinberg Guzman

Σπουδές και πτυχία


Ξεκίνησε σπουδές πιάνου από την παιδική της ηλικία και στα 17 της χρόνια απέκτησε τον τίτλο «καθηγήτρια πιάνου και σύνθεσης» από το Εθνικό Ωδείο Μουσικής του Μπουένος Άιρες. Τελειοποίησε τις σπουδές πιάνου δίπλα στην Αργεντινή πιανίστα Flora Nudelman και τον Ρώσο Μαέστρο Hubert Brandenburg. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Το ενδιαφέρον της για την εφαρμόσιμη πλευρά των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σπουδών την ώθησε να συνεχίσει τις σπουδές στην Αρχαιολογία, την Ιστορία, την Ιστορία της Μουσικής, την Βιοενεργητική Ιατρική, καθώς στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Μουσική παιδεία


Η πρώτη μουσική της εμφάνιση σε κοινό έγινε σε ηλικία δέκα χρόνων. Από τότε την προσκαλούσαν συχνά να παίζει διάφοροι γνωστοί καλλιτεχνικοί κύκλοι του Μπουένος Άιρες όπως ο Χριστιανικός Σύλλογος Νέων,  οι Νέοι Αργεντινοί Σολίστες, το Ατενέουμ της Καλλιτεχνικής Κουλτούρας, οι Νέες Μουσικές Αξίες, ο Σύλλογος της Αρμονίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας της Αργεντινής, οι Μουσικές Προωθήσεις και άλλοι επίσημοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Έδωσε πολυάριθμα κονσέρτα σε διάφορες αίθουσες και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές του ραδιόφώνου και της τηλεόρασης, τόσο στην Αργεντινή όσο και σε άλλες χώρες της Αμερικής, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο της Αργεντινής αλλά και άλλων χωρών της αμερικανικής ηπείρου, στις οποίες   προσκλήθηκε για ρεσιτάλ πιάνου. Στις 7 Ιουλίου 1967 συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους στην τιμητική εκδήλωση στο Centro Argentino de Ingenieros για την 30η επέτειο από τον θάνατο του Maurice Ravel.

Με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των μουσικών σπουδών σε διεθνές επίπεδο, ίδρυσε το 1988 το Ινστιτούτο Μουσικής Tristan, στο οποίο παραδίδει μαθήματα πιάνου και η ίδια. Το Ινστιτούτο Tristan λειτουργεί σήμερα στην Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Γερμανία με σημαντικές και ποικίλες δραστηριότητες. Παράλληλα, η Delia S. Guzmán, έχει διοργανώσει  μαθήματα μουσικής ακρόασης στην Ισπανία, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκαν ειδικά αφιερώματα στο σύνολο των έργων του J. S. Bach, του W.A. Mozart, του R. Wagner, του F. Chopin και του R. Schuman.

Στην προσπάθεια της για την προώθηση νέων αξιών στις μουσικές σπουδές, δημιούργησε το 1975 τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου που φέρει το όνομά της, ενώ η ίδια συμμετέχει στην Επιτροπή αυτού του διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο προωθείται η καλλιτεχνική εξέλιξη πολλών νέων επαγγελματιών μουσικών. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Delia Steinberg», ο οποίος πραγματοποιείται ετησίως στη Μαδρίτη (Ισπανία), συμμετέχουν νέοι πιανίστες από όλον τον κόσμο.

Παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο


Το 1966 ξεκινά να παρακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη, με την καθοδήγηση του ιδρυτή του Οργανισμού, καθηγητή Jorge Angel Livraga. Από τότε ξεκινά τη συνεργασία της με τον Οργανισμό και γίνεται καθηγήτρια στις ύλες της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, της Ηθικής Φιλοσοφίας, της Συμβολολογίας, της Ιστορίας των Θρησκειών, της Φιλοσοφίας της Ανατολής, της Ψυχολογίας και Μεταφυσικής Αισθητικής και της Ρητορικής. Για τις παραπάνω ύλες συγγράφει τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές σημειώσεις.

Έχει παραδώσει μια μεγάλη σειρά μαθημάτων και σεμιναρίων και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας πάνω σε θέματα όπως: «Συγκριτική μελέτη των αρχαίων πολιτισμών», «Ο πόνος και οι αιτίες του», «Εσωτερικές παραδόσεις για την προέλευση του Ανθρώπου και του Σύμπαντος», «Τα κλειδιά της Αστρολογίας», «Φιλοσοφία για τη ζωή», «Η απελπισία των νέων», «Αστρολογία και Ψυχολογία», «Αίγυπτος: σκέψη, ζωή και θρησκεία», «Ο μυητικός δρόμος του Σαντιάγκο», «Η διαθήκη των Ναϊτών», «Η μεταφυσική ομορφιά της γυναίκας», «Παράδοση και χρόνος», «Μουσικοθεραπεία», «Χρωματοθεραπεία» κ.λπ.

Από το 1977, και για 25 χρόνια, ιδρύει στην Ισπανία έναν διαγωνισμό παραμυθιών, σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας ως μέλος της επιτροπής μαζί με αναγνωρισμένες προσωπικότητες του λογοτεχνικού αυτού είδους. Από το 1972 ως το 1991 διατελεί διευθύντρια του Οργανισμού στην Ισπανία. Σε αυτήν την περίοδο οι πολιτιστικές δραστηριότητες της Νέας Ακρόπολης εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 30 πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών προώθησε δραστηριότητες παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε σημαντικούς τομείς όπως:

Κατασκηνώσεις και εκδρομές για παιδιά και εφήβους, με ποικίλες δραστηριότητες (αφηγήσεις παραμυθιών, φιλοσοφικά εργαστήρια, κ.ά.).

Σεμινάρια ιατρικής και ολιστικής θεραπείας υψηλού επιπέδου με ερευνητικά προγράμματα πάνω στον βελονισμό, στη θεραπεία με λέιζερ, την ομοιοπαθητική, τη μαγνητοθεραπεία, τη βιοενέργεια.

Σεμινάρια και εργαστήρια διαμόρφωσης εθελοντών, με την ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα οικολογίας, κοινωνικής βοήθειας, βοήθειας σε ατυχήματα και σε έκτακτες καταστροφές, στα κέντρα περίθαλψης ζώων κ.λπ. σε συνεργασία με άλλους επίσημους οργανισμούς. Όλα τα παραπάνω με αναγνώριση σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Από το 1975 ως το 1991 υπήρξε επίσης συντονίστρια των δραστηριοτήτων της Νέας Ακρόπολης στην Ευρώπη. Από το 1991, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Ακρόπολης, καθηγητή Jorge Angel Livraga Rizzi, εξελέγη διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού, συνεχίζοντας τον συντονισμό του πολιτιστικού και φιλοσοφικού έργου της Νέας Ακρόπολης σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία.

Δημοσιεύσεις


Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων στον έντυπο περιοδικό τύπο, με θέματα φιλοσοφίας, μουσικής, ιστορίας και πολιτισμού.

Από το 1972 διευθύνει στην Ισπανία το περιοδικό «Cuadernos de Cultura», το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, διατηρεί στήλες αφιερωμένες στην προώθηση της φιλοσοφικής σκέψης στις καθημερινές δραστηριότητες όπως: «Μεταξύ μας», «Στο τέλος της ημέρας», «Κάτι να διηγηθούμε», «Ρωτήστε μας».

Από το 2000 διευθύνει επίσης το πολιτιστικό περιοδικό «Esfinge», που έχει μεγάλη κυκλοφορία στην Ισπανία και τη Νότιο Αμερική.

Βιβλία και εκδόσεις


Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει διακρίνονται τα εξής:

 • Τα παιχνίδια της Μάγια, Μαδρίτη, 1η έκδοση 1980, 2η έκδοση 1982
 • Μου είπαν ότι … Μαδρίτη 1984
 • Σήμερα είδα… Μαδρίτη, 1983
 • Ζωή μετά τον θάνατο, Μαδρίτη, 2002
 • Ο καθημερινός ήρωας, Μαδρίτη, 1η έκδοση 1996, 2η έκδοση 2002
 • Πλατωνική Αγάπη, σωματική αγάπη, Λίμα, 1998
 • Τι πιστεύεις για τη μετενσάρκωση; Λίμα 1999
 • Λόγοι για να βλέπεις τη ζωή με αισιοδοξία, Λίμα 1999
 • Η τέχνη τού να ξέρεις να διαλέγεις, Λίμα, 2002
 • Η μεταφυσική ομορφιά της γυναίκας, Μαδρίτη, 2002
 • Ο χαρακτήρας σύμφωνα με τα άστρα, Μαδρίτη, 2002
 • Πρακτικός εσωτερισμός, Μαδρίτη, 2002
 • Φιλοσοφία για να ζεις, Μαδρίτη, 2005
 • Τι να κάνουμε για την καρδιά και το μυαλό, Μαδρίτη 2005
 • Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, Λίμα 2005
 • Σκέψεις, Λίμα, 2007

Τα βιβλία της έχουν επίσης μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, τσέχικα, πορτογαλικά, τουρκικά, ρωσικά, ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Από το 1995 είναι αρχισυντάκτρια του Ετήσιου Απολογισμού του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη, στον οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες δραστηριότητες του Οργανισμού στις 48 χώρες όπου πραγματοποιεί πολιτιστική και κοινωνική δράση με θέματα πολιτισμού, οικολογίας, μουσικής, ιατρικής, πολεμικών τεχνών και κοινωνικών ζητημάτων, με το ίδιο αμείωτο πνεύμα συλλογικότητας, χαράς και ενθουσιασμού που τον διακατέχει για περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο ετήσιος απολογισμός των σημαντικότερων δραστηριοτήτων του Οργανισμού εκδίδεται στα Ισπανικά και στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από τα αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Αναγνώριση


Για το έργο της ως διευθύντρια της Νέας Ακρόπολης της απονεμήθηκε, το 1980, από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Εκπαίδευσης και Προώθησης -επίσημα αναγνωρισμένη από την Γαλλική Ακαδημία– το Ασημένιο Παράσημο για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και τα Γράμματα.

Γιώργος Πλάνας

Ιδρυτής του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη στην Ελλάδα
(Facebook: https://www.facebook.com/GeorgiosAlvaradoPlanas?fref=ts)

Jorge Alvarado Planas

Γενικά στοιχεία

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας, το 1955. Από το 1980 ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, Συμβολολογίας και Αρχαίων Φιλοσοφικών Θεωριών. Επίσης είναι διευθυντής του τριμηνιαίου φιλοσοφικού περιοδικού της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα και συγγραφέας των ακόλουθων βιβλίων, πάνω σε  θέματα Φιλοσοφίας και Επιστήμης:

 • Επιλογή Ομιλιών στη Νέα Ακρόπολη, Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 1983
 • Ο Ζωδιακός Κύκλος στην Παγκόσμια Μυθολογία, Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 1985 (Διαβάστε το βιβλίο στο Scribd)
 • Εισαγωγή στη Σοφία της Ανατολής, Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 1990
 • Τα 3 Κέντρα του Μυστηρίου, Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 2002

Έχει κάνει πολυάριθμα  σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με θέματα όπως: Η επιστήμη στην αρχαιότητα, ειδικά σεμινάρια ρητορικής και διαμόρφωσης ρητόρων, σεμινάρια παιδαγωγικής και επιμόρφωσης, ειδικά σεμινάρια αισθητικής και τέχνης, σεμινάρια πολιτιστικού χαρακτήρα διάδοσης της κουλτούρας όλων των πολιτισμών και των τεχνών.

Σπουδές

Στην Ισπανία σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο DEUSTO και στο UNED (Universidad Nacional la Educación a Distancia). Επίσης σπούδασε  Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ICADE (Instituto Catolico de Dirección de Empresas).

Γνωρίζει 4 γλώσσες: Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά και είναι μεταφραστής βιβλίων και άρθρων του ιδρυτή της Νέας Ακρόπολης, του καθηγητή Jorge Angel Livraga, και της Προέδρου του Οργανισμού Delia Steinberg Guzmán.

Το έργο του


Ο καθηγητής Georgios Alvarado Planas (Γεώργιος Αλβαράδο Πλάνας) έγινε ενεργό μέλος της Νέας Ακρόπολης στην Ισπανία το 1972. Αφιερώθηκε στη μελέτη της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας των Πολιτισμών, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το Πρόγραμμα Φιλοσοφικών Σπουδών του Οργανισμού και επί 37 χρόνια ασχολήθηκε με τον τομέα της εκπαίδευσης αναπτύσσοντας μια έντονη δραστηριότητα μέσα από τη διδασκαλία διαφόρων φιλοσοφικών υλών, όπως της Ηθικής Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας της Ανατολής και της Δύσης, της Ρητορικής, της Παιδαγωγικής, της Αρχαιολογίας, της Συμβολολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών. Με την επιτυχημένη του πορεία ως διευθυντής της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, επιτυγχάνοντας έτσι να συντονίσει και να προωθήσει την ανάπτυξη του Οργανισμού.

Δεινός ρήτορας, έχει δώσει πάνω από 2.000 διαλέξεις και ομιλίες, αλλά και ανταποκρίσεις, συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες της Ισπανίας, της Χιλής και της Ελλάδας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις  πάνω σε θέματα φιλοσοφίας.

Το πολυετές έργο του και η προσφορά του στα πεδία παιδαγωγικού, πολιτιστικού, εθελοντικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα αναγνωρίζονται ιδιαίτερα και επιτυγχάνονται μέσα από δύο βασικά κανάλια δράσης:

Α) Δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, που βασικό στόχο έχουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης γνώσης και συνείδησης:

Become a better you by learning more about nature

* Για τον σκοπό αυτό προωθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και αφιερώματα σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς αναδεικνύοντας έτσι την κουλτούρα και τη φιλοσοφία. Τα σεμινάρια και οι ομιλίες που διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργεί ο Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός Νέα Ακρόπολη, έχουν στόχο την προώθηση και τη γνωριμία με νοοτροπίες, κουλτούρες, φιλοσοφικές τάσεις, γνώσεις και ιδέες που προέρχονται από το ευρύ φάσμα της ιστορίας του πολιτισμού. Επιπλέον, στον τομέα της πολιτιστικής και οικολογικής επιμόρφωσης διοργανώνει δραστηριότητες με στόχο τη συμφιλίωση του ανθρώπου της πόλης με τη φύση.

* Διοργανώνει εκδρομές και πραγματοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια φιλοσοφίας σε κατασκηνώσεις με τη συμμετοχή νέων από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

* Καταφέρνει να δημιουργήσει μια αξιόλογη δανειστική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, η οποία αυτήν τη στιγμή αριθμεί πάνω από 10.000 βιβλία φιλοσοφίας, εσωτερισμού, λογοτεχνίας, επιστήμης και ιστορίας των Πολιτισμών. Η βιβλιοθήκη «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στην Αθήνα είναι από τις πιο ειδικευμένες που υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας και ιστορίας.

Β) Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων:

ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ο εθελοντισμος μας ενωνει!

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης και προγράμματα κοινωνικής ευθύνης και γίνεται ο εμπνευστής και ο ιδρυτής της Κίνησης Φορέων Εθελοντισμού που από το 2001 έχει καταφέρει να συντονίσει περισσότερες από 60 ΜΚΟ, διοργανώνοντας ετήσιες ημερίδες εθελοντισμού στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού. Την Κίνηση Φορέων Εθελοντισμού στηρίζει ενεργά εδώ και 15 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Τα τελευταία χρόνια οι ημερίδες εθελοντισμού τελούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών που θέλουν να αναπτύξουν ταυτόχρονα την κοινωνική ευαισθησία για υπηρεσία στους συνανθρώπους τους και στο περιβάλλον.

Με το συνεχές έργο του, ο Georgios Alvarado Planas συνεισφέρει στην πραγμάτωση ενός από τους πιο σημαντικούς σκοπούς της Νέας Ακρόπολης για κοινωνική, πολιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια στον συνάνθρωπο, προωθώντας έτσι τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά για έναν καλύτερο άνθρωπο και έναν καλύτερο κόσμο.

Διαβάστε μερικά άρθρα του Georgios Alvarado Planas

H σωστη εκπαιδευση ειναι το κλειδι της καθε ευημεριας και αναπτυξης
Η σημασια των αρχαιων πολιτισμων για το σημερινο ανθρωπο
Να εκτιμουμε τα μικρα πραγματα, τις λεπτομερειες, τα μικρα γεγονοτα…
Ολοι εχουμε ευθυνη
Η σημερινή κρίση

Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ & ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Ο Διεθνής Οργανισμός ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΟΝΑ) ενθαρρύνει και προτρέπει τα παραρτήματά του να ενώσουν τις προσπάθειες τους με φορείς των Ηνωμένων Εθνών στις αντίστοιχες χώρες, ώστε να εργαστούν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεκτικότητας, της συνεχούς εξέλιξης και του εθελοντισμού.


Η Νέα Ακρόπολη, με έμπνευση παρόμοια με αυτήν που προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες για την υπεράσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διάκριση εναντίον των μειονοτήτων.

Με το έργο της, η Νέα Ακρόπολη, αναμεταδίδει τα λόγια που συγκεντρώθηκαν στην Συμφωνία της Διεθνούς Διακήρυξης ως “μία κοινή στάθμη επίτευξης για όλους τους ανθρώπους και όλα τα έθνη, στο σημείο που κάθε άτομο και κάθε ιστός της κοινωνίας, έχοντας πάντα υπόψη τη Διακήρυξη, θα επιδιώξει διαμέσου της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης να προωθήσει τον σεβασμό γι αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.”

Σχετικά με αυτό πρέπει να αναφερθεί, ότι οι θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη δηλώνουν τα εξής:

“Είναι απαραίτητο να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας νέας παιδαγωγικής που να επιτρέπει στον άνθρωπο να αποφασίζει χωρίς να χειραγωγείται… Να προωθεί έναν νέο ανθρωπισμό…που να επιτρέπει μία αληθινή ελευθερία του επιστημονικού πνεύματος, ανεξάρτητου από κάθε πολιτική επιρροή, προσωρινή ή θρησκευτική….Να υπερασπίζει την εσωτερική ελευθερία και τη δύναμη της φαντασίας ως πηγές καινοτομίας και δημιουργίας, ατομικής αλλά και συλλογική.

Η ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ & ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Κ Α Τ Α Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ»

Άρθρο 1ο

ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Ιδρύεται Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ», με έδρα την Αθήνα, επί της οδού Αγίου Μελετίου αριθμός 29, Κυψέλη. Η σφραγίδα αυτού θα φέρει κυκλικά μεν την επωνυμία του Σωματείου, στο κέντρο δε παράσταση αετού που κρατά στα πόδια του δάφνινο στεφάνι εντός του οποίου θα περιέχονται τα σύμβολα πέλεκυς, δαυλός και πένα.

Άρθρο 2ο

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σωματείου είναι η ενθάρρυνση της συγκριτικής μελέτης των θρησκειών, των φιλοσοφιών, των επιστημών και όλων των τεχνών, η καλλιέργεια και προαγωγή του χαρακτήρα και του πνεύματος των μελών του Σωματείου, η δημιουργία υγιούς πνεύματος και σώματος των μελών του, καθώς και η δημιουργία αγαθών σχέσεων αυτών προς όλους τους ανθρώπους, η εκλαΐκευση φιλοσοφικών θεμάτων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος προς διάδοση των ανθρωπιστικών σπουδών γενικά, η διδασκαλία και η παραστατική επίδειξη των δυτικών και ανατολικών τεχνών, η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, η διοργάνωση επιδείξεων των οργάνων και τεχνικών που χρησιμοποιούνταν στις παραδοσιακές τέχνες των αρχαίων λαών, η οργάνωση εκθέσεων της τέχνης των λαών αυτών και των οργάνων της, η διοργάνωση μουσικών και αθλητικών εκδηλώσεων και Διαγωνισμών, η δημιουργία κάθε είδους συλλογών από είδη διαφόρων τεχνών και η έκθεση των συλλογών αυτών στη διάθεση των μελών του Σωματείου και του κοινού, η δημιουργία μουσείου και βιβλιοθήκης, η δημιουργία εκπαιδευτικών τμημάτων για παιδιά, για την ψυχοσωματική τους καλλιέργεια και για την ανάπτυξη της αγάπης για τη φύση και για την ποιότητα της ζωής, η επιδίωξη συνεργασίας με πνευματικούς και φιλοσοφικούς οργανισμούς, ελληνικούς και διεθνείς, (ομοειδείς και μη) και η δυνατότητα ένταξης του Σωματείου σε διεθνείς οργανισμούς.

Άρθρο 3ο

ΜΕΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ

Οι σκοποί του Σωματείου επιτυγχάνονται με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο, και κυρίως με τη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων φιλοσοφίας για τα μέλη του σωματείου (εσωτερικές εβδομαδιαίες συζητήσεις επί φιλοσοφικών εν γένει θεμάτων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα), την προβολής ταινιών και λοιπών οπτικοακουστικών μέσων, την έκδοση εντύπων και βιβλίων, την ίδρυση Παραρτημάτων εντός του Νομού Αττικής, καθώς και σε άλλες πόλεις και Νομούς της Ελλάδας, την ίδρυση τμήματος λαογραφικών ερευνών και την οργάνωση ομιλιών από προσκεκλημένους ειδικευμένους επί λαογραφικών θεμάτων, την ίδρυση τμήματος εκμαθήσεως παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και μουσικής, και την ίδρυση τμήματος συγγραφής βιβλίων. Το Σωματείο, εκτός από Παραρτήματα, μπορεί να έχει άμισθους αντιπροσώπους οι οποίοι αναπτύσσουν τους σκοπούς του και θα μπορούν να εισπράττουν συνδρομές από τα μέλη του Σωματείου εκδίδοντας νόμιμες αποδείξεις του Σωματείου. Επίσης με την αγορά οικοπέδων, διαμερισμάτων και κάθε είδους ακινήτων (εντός και εκτός σχεδίου πόλεως), προκειμένου να διενεργούνται σε αυτά όλες οι παραπάνω δραστηριότητες του σωματείου.

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Άρθρο 4ο

ΟΡΟΙ ΕΙΣΟΔΟΥ

Μέλος του Σωματείου μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος για τα φιλοσοφικά θέματα, τα οποία αναφέρονται στο σκοπό του Σωματείου, εφόσον προηγουμένως παρακολουθήσει επί τρεις (3) μήνες τουλάχιστον, ανελλιπώς, τα γενικά φιλοσοφικά και πολιτιστικά θέματα αυτά, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δηλώσει ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 5ο

ΜΕΛΗ ΑΡΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΑ

Πέραν των τακτικών μελών του Σωματείου προβλέπονται και μέλη αρωγά, επίτιμα όπως και δωρητές και ευεργέτες ανακηρυσσόμενοι κατόπιν ειδικής και αιτιολογημένης αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου. Αρωγά μέλη ονομάζονται τα προσφέροντα, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου αξιόλογη οικονομική ή άλλη ενίσχυση υπέρ του Σωματείου. Επίτιμα μέλη εκλέγονται όσα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες προς ανάπτυξη, ευόδωση και διάδοση του πνεύματος και των σκοπών γενικά του Σωματείου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 6ο

ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΟΥΣ, ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Για να είναι κάποιος μέλος του Σωματείου πρέπει: α) να ολοκληρώσει και να επιτύχει στο σεμινάριο φιλοσοφίας, το οποίο διαρκεί περίπου 3 μήνες, β) να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, γ) να δηλώσει ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και δ) να καταβάλει εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής και κατά μήνα συνδρομή καθοριζόμενα ποσοτικά εκάστοτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 7ο

ΣΥΝΔΡΟΜΗ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Τα μέλη του Σωματείου καταβάλλουν υποχρεωτικά από την πρώτη (1η) έως την πέμπτη ημέρα (5η) κάθε μήνα στο Ταμείο του Σωματείου: α) την κατά τα άνω μηνιαία εισφορά και β) τις από της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου καθοριζόμενες εκάστοτε ειδικές εισφορές των μελών προς προώθηση και προαγωγή των από το Σωματείο επιδιωκομένων σκοπών. Κάθε μέλος δικαιούται να αποχωρήσει, οποτεδήποτε, εκθέτοντας τους λόγους της αποχωρήσεώς του, μη έχοντας δικαίωμα επί της περιουσίας του Σωματείου, σύμφωνα με το Νόμο.

Άρθρο 8ο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Μέλος, του οποίου η συμπεριφορά αντίκειται στους σκοπούς και τους στόχους του Σωματείου, όπως ακριβώς αναφέρονται ανωτέρω στο καταστατικό, αδιαφορεί και δε συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων και των σκοπών του, διαγράφεται από το Σωματείο.

Άρθρο 9ο

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

Τα τακτικά μέλη που συμμορφώνονται με τις διατάζεις του παρόντος καταστατικού και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, δικαιούνται να λαμβάνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, να ελέγχουν τις πράξεις της Διοίκησης, να εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις επί παντός ζητήματος που τίθεται για ψήφιση και αφορά στους σκοπούς του Σωματείου. Για να εκλεγούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 10ο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών του σωματείου είναι τακτικές και έκτακτες, Τακτικές γίνονται μία (1) φορά το χρόνο, και έκτακτα, όποτε κρίνεται αναγκαίο από το Δ.Σ. ή όταν το ζητήσει το 1/20 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών με αίτησή τους, στην οποία θα αναφέρουν και το προς συζήτηση θέμα. Ο πρόεδρος υποχρεούται στην περίπτωση αυτή να συγκαλέσει συνέλευση εντός το πολύ δέκα (10) ημερών από της υποβολής του προς συζήτηση θέματος.

Οι αποφάσεις των Συνελεύσεων λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και είναι άκυρες αν δεν παρέστησαν σε αυτές το 1/3 του όλου αριθμού των μελών (τακτικών και ταμειακώς εντάξει).

Μη γενομένης απαρτίας κατά την πρώτη συνέλευση, συγκαλείται νέα, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) και το πολύ δέκα (10) ημερών, με τα ίδια θέματα, Η απαρτία της Γενικής Συνελεύσεως δεν δύναται να είναι κάτω του 1/4 του όλου αριθμού των μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία και στη δεύτερη αυτή Συνέλευση, συγκαλείται τρίτη εντός το πολύ οκτώ (8) ημερών, της οποία η απαρτία πρέπει να είναι το 1/5 τουλάχιστον του ως άνω αριθμού μελών. Η απαρτία όμως αυτή δεν δύναται να είναι μικρότερη του αριθμού των οκτώ (8) μελών. Εάν δεν πραγματοποιηθεί απαρτία και στην τρίτη Συνέλευση δεν μπορεί να κληθεί επί του ίδιου θέματος προ της παρελεύσεως ενός (1) μηνός νέα Συνέλευση, η οποία τότε θεωρείται ως πρώτη.

Για τη λήψη αποφάσεως και τροποποιήσεως του καταστατικού ή περί διαλύσεως του Σωματείου απαιτείται η παρουσία του ημίσεως τουλάχιστον των μελών και η πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων.

Άρθρο 11ο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οι προσκλήσεις των εγγεγραμμένων μελών για τη Γενική Συνέλευση γίνονται από τον Πρόεδρο και υπογράφονται από τον Γενικό Γραμματέα, με γραπτή πρόσκληση, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση. Η πρόσκληση αναφέρει τον τόπο, χρόνο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τοιχοκολλάται στα γραφεία του Σωματείου ή δημοσιεύεται σε μία ημερήσια εφημερίδα.

Άρθρο 12ο

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ Δ.Σ.

Κατά την τακτική Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο λογοδοτεί επί των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, ανακοινώνει τον απολογισμό και ισολογισμό της οικονομικής διαχειρίσεως του Σωματείου όπως και την έκθεση ελέγχου αυτής από την Ελεγκτική Επιτροπή και η Γενική Συνέλευση αποφαίνεται επ’ αυτών, εγκρίνοντας τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων του επόμενου έτους όπως έχει αυτός καταρτισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 13ο

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Κατά την τακτική Γενική Συνέλευση, ανά τριετία, ενεργούνται αρχαιρεσίες προς ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και τριμελούς Επιτροπής (Ελεγκτικής) με την ίδια διάρκεια θητείας με αυτήν του Διοικητικού Συμβουλίου. Εκλεγέντες θεωρούνται οι λαβόντες τις περισσότερες ψήφους, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από την κατά τα ανωτέρω Εφορευτική Επιτροπή. Ως τακτικά μέλη εκλέγονται για το μεν Διοικητικό Συμβούλιο οι πέντε (5) πρώτοι κατά σειρά και όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται ως επιλαχόντες. Οι αρχαιρεσίες, που διενεργούνται ενώπιον τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής και η οποία εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τη Γ.Σ., διεξάγονται ως ακολούθως:

Η αναδειχθείσα Εφορευτική Επιτροπή πριν την έναρξη της ψηφοφορίας εκλέγει από τα μέλη της τον Πρόεδρο και έπειτα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της και τοποθετεί επί ενός τραπεζιού την ψηφοδόχο. Ακολούθως, διανέμει στα παριστάμενα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, από ένα λευκό ή έντυπο δελτίο και προσκαλεί αυτά να ψηφίσουν υποδεικνύοντας συγχρόνως και επεξηγώντας τον τρόπο ψηφοφορίας.

Κάθε εκλογέας προσέρχεται και μετά την εξακρίβωση της ταυτότητάς του όπως και του δικαιώματός του να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, ρίχνει το ψηφοδέλτιό του στην ψηφοδόχο, αφού προηγουμένους αναγραφεί στον πίνακα των ψηφισάντων. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή προβαίνει στη διαλογή των ψήφων, και στη συνέχεια, ανακηρύσσει τους επιτυχόντες κατά σειρά πλειοψηφίας, τόσο για το Διοικητικό Συμβούλιο όσον και για την Ελεγκτική Επιτροπή, καθορίζοντας συγχρόνως και τη σειρά των επιλαχόντων, αναλόγως του αριθμού των ψήφων τις οποίες ο καθένας έλαβε.

Ακολούθως η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει σχετικό πρακτικό, το οποίο υπογραφόμενο από τα μέλη της, παραδίδεται μαζί με όλα τα σχετικά στοιχεία της διεξαχθείσας εκλογής στο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε τις περισσότερες ψήφους, με απόδειξη παραλαβής.

Άρθρο 14ο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Σωματείο διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο εκλεγόμενο ανά τριετία από τη Γενική Συνέλευση, με μυστική ψηφοφορία. Το εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη του τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, και Ταμία του Σωματείου, συνερχόμενο εντός δέκα πέντε (15) ημερών από της εκλογής του. Η θητεία του είναι τριετής.

Άρθρο 15ο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά το μήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διατάξεως, εκτάκτως δε κάθε φορά που θα παραστεί ανάγκη ή το ζητήσουν τρεις (3) τουλάχιστον σύμβουλοι εγγράφως, καθορίζοντας απαραίτητα και τα προς συζήτηση θέματα. Ειδικά το μήνα Αύγουστο, δεν θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία εφόσον κατά τη συνεδρίαση παρίστανται τρία (3) τουλάχιστον μέλη, οι δε αποφάσεις του λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Άρθρο 16ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί υπεύθυνα το Σωματείο βάσει του Νόμου και του καταστατικού. Διαχειρίζεται την περιουσία του και εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως. Ο ισολογισμός και απολογισμός εκάστου έτους υποβάλλεται υποχρεωτικά προς έγκριση εντός τριμήνου από της λήξεως του οικονομικού έτους.

Άρθρο 17ο

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ.

Σε περίπτωση παραιτήσεως κάποιου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, καλείται σε αναπλήρωσή του, με μέριμνα του Προέδρου, ο κατά σειρά επιλαχών στις αρχαιρεσίες. Εάν δεν υπάρχουν ή εξαντλήθηκε ο κατάλογος των επιλαχόντων, συγκαλείται Γενική Συνέλευση για εκλογή αντικαταστάτη.

Άρθρο 18ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον των Δικαστηρίων και όλων εν γένει των κρατικών αρχών, συγκαλεί και προεδρεύει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και υπογράφει μαζί με τον Γενικό Γραμματέα τα έγγραφα όπως και τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση δικαιολογημένου κωλύματος ή απουσίας του, τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος και σε περίπτωση δικού του κωλύματος, ο αρχαιότερος Σύμβουλος.

Άρθρο 19ο

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας διευθύνει το γραφείο, κρατά το αρχείο, τη σφραγίδα του Σωματείου και το μητρώο μελών, υποβάλλει ετήσια προς το Διοικητικό Συμβούλιο κατάσταση των καθυστερούντων τη μηνιαία εισφορά μελών, συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων και εκδίδει επίσημα αντίγραφα ή αποσπάσματα αυτών, συνυπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τα έγγραφα και τα πρακτικά του Σωματείου και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, σε περίπτωση δε κωλύματος ή απουσίας του, τον αναπληρώνει κάποιος από τους συμβούλους, οριζόμενος από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 20ο

ΤΑΜΙΑΣ

Ο Ταμίας τηρεί τα λογιστικά βιβλία, εισπράττει τις μηνιαίες εισφορές και συνδρομές των μελών του Σωματείου, τις τυχόν δωρεές και ενεργεί κάθε πληρωμή που αφορά έξοδα του Σωματείου και γενικά είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις και εκκρεμότητες του Σωματείου.

Άρθρο 21ο

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, ανατίθεται σε τριμελή επιτροπή εκλεγόμενη ως ανωτέρω καθορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση.

Η Ελεγκτική Επιτροπή ελέγχει τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες αναφέρονται στη διαχείριση των πόρων του Σωματείου, δικαιούται να εξετάζει τα έγγραφα και τα βιβλία του Σωματείου, να ελέγχει το Ταμείο και να συντάσσει σχετική έκθεση την οποία υποβάλλει κατ’ έτος στη Γενική Συνέλευση.

Η Ελεγκτική Επιτροπή κατά την πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση αναδεικνύει τον Πρόεδρο αυτής, τηρεί βιβλίο πρακτικών στο οποίο αναγράφονται τα αποτελέσματα των διενεργουμένων ελέγχων όπως και οι συντασσόμενες σχετικές εκθέσεις προς τη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 22ο

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Τακτικοί πόροι του σωματείου είναι οι μηνιαίες εισφορές των μελών που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Έκτακτοι πόροι αποτελούν οι δωρεές και τα κληροδοτήματα όπως και κάθε νόμιμο έσοδο.

Άρθρο 23ο

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το διαχειριστικό έτος ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ο προϋπολογισμός, ο ισολογισμός και ο απολογισμός συντάσσονται για κάθε χρονικό διάστημα.

Άρθρο 24ο

ΔΙΑΛΥΣΗ

Το σωματείο διαλύεται εφόσον τα μέλη του μειώθηκαν σε λιγότερα από (10) δέκα ή εάν συντρέχουν οι οριζόμενοι από τις σχετικές διατάξεις του Α.Κ. και των νόμων περί Σωματείων λόγοι. Σε περίπτωση διαλύσεως του νομικού προσώπου του σωματείου, διενεργείται εκκαθάριση της περιουσίας του κατά το Νόμο. Την εκκαθάριση διενεργεί το Διοικητικό Συμβούλιο. Μετά δε το πέρας αυτής, η τυχόν απομένουσα περιουσία του θα περιέλθει όπου σύννομα ορίσει η Γενική Συνέλευση, άλλως στο πολυμελέστερο κατά το χρόνο της διαλύσεως με έδρα στην Ελλάδα τυχόν υπάρχον ομώνυμο και αδελφό νομικό πρόσωπο, ή μη υπάρχοντος τούτου, στο πολυμελέστερο ομώνυμο με το παρόν νομικό πρόσωπο, ευρισκόμενο σε χώρα της Ευρώπης. Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτό, η τυχόν απομένουσα περιουσία του θα περιέλθει στο «ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ  ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» (Ο.Ι.Ν.Α.), με έδρα τις Βρυξέλλες (Organizacion Internacional Nueva Acropolis, αναγνωρισμένος ως Διεθνής Οργανισμός με το Βασιλικό Διάταγμα αρ. 3/12-941/S της 12ηςΦεβρουαρίου 1990, σύμφωνα με το νόμο 25/10/19 του Βελγικού Βασιλείου, καταχωρημένο στο Διεθνές Αρχειοφυλακείο Οργανισμών-Moniteur αρ. 48 της 9ης Μαρτίου 1990, σελ 4489).

Άρθρο 25ο

Ό,τι προβλέπεται από το παρόν καταστατικό, ρυθμίζεται βάσει του Αστικού Κώδικα, του Εισαγωγικού αυτού Νόμου και των Νόμων περί Σωματείων.

Άρθρο 26ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Τροποποίηση ή συμπλήρωση του παρόντος καταστατικού επιτρέπεται μόνο μετά διετία από της εγκρίσεως αυτού, κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης και σύμφωνα με το Νόμο.

Άρθρο 27ο

ΥΠΟΟΜΑΔΕΣ

Το Σωματείο θα έχει ορισμένες υποομάδες. Ο κανονισμός των υποομάδων αυτών θα είναι ο εξής:

Γενικός λόγος και σκοπός δημιουργίας των: Η φιλοσοφική και πολιτιστική ενασχόληση και δράση αποτελεί πεδίο ευρύτατο και πολύκλαδο, στο οποίο κάθε μέλος δύναται να κινηθεί σε διάφορους τομείς, επί διαφορετικό χρονικό διάστημα, με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση, αναλόγως των κλίσεων, της θελήσεως και των εμφύτων ή καλλιεργημένων δυνατοτήτων του. Όμως κάθε μέλος στον τομέα, κατά το χρόνο, τον τρόπο και με την ένταση όπου έχει κλίση, θέληση και δυνατότητα, δύναται να ασχοληθεί αποδοτικότερα για τον εαυτό του και για τους σκοπούς του Σωματείου σε συσσωμάτωση με τα άλλα μέλη τα οποία έχουν τις ίδιες κλίσεις, θέληση και δυνατότητα ενασχολήσεως στον ίδιο τομέα, για τον ίδιο χρόνο με το ίδιο τρόπο και με την ίδια ένταση σε σχέση προς το μέλος αυτό. Επιπλέον, στο πλαίσιο των σκοπών του Σωματείου υπάρχουν δυνατότητες δραστηριοτήτων οι οποίες, λόγω της ειδικότητας και της σημασίας τους χρήζουν ειδικής ανθρωπινής καταστάσεως και αφιερώσεως, οι οποίες αφενός δεν είναι εφικτές για όλους και αφετέρου είναι αρκετό να υπάρχουν σε κάποιο μόνο ποσοστό των μελών.

Ορολογία: Σε αρμονία προς τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας αυτών των υποομάδων, η οποία θα συνίσταται κυρίως στην ανάπτυξη πρακτικών έργων κοινωνικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής φύσεως, καθώς και στην προφύλαξη του Σωματείου από εσωτερικές και εξωτερικές αταξίες, προσβολές και ατυχίες, (λ.χ. είσοδο και παραμονή στη στέγη του επιλήψιμων προσώπων, κλοπές βιβλίων ή άλλων πραγμάτων, πυρκαγιές, πλημμύρες), θα ονομάζονται συνολικά αυτές, «ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» και θα αποτελούνται από μία ομάδα γυναικών, η οποία συμβατικά θα αποκαλείται «Γυναικείο Σώμα», μία ομάδα εργασίας ανδρών, η οποία συμβατικά θα αποκαλείται «Ανδρικό Σώμα Εργασίας» και μία ανδρική ομάδα προστασίας, η οποία συμβατικά θα αποκαλείται «Σώμα Σιγουριάς».

Ειδικότερα:

Α) Η ομάδα γυναικών:

α) Λόγος και σκοπός δημιουργίας: Η ενασχόληση με τη διαμόρφωση της γυναίκας με εκείνες τις αξίες οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της γυναικείας φύσης ή κλίσεως. Τούτο θα επιδιώκεται με:

ι) την καλλιέργεια της μουσικής, της ποιήσεως και του χορού, ιδίως δια του κλασσικού και παραδοσιακού τρόπου,

ιι) της φροντίδας ώστε οι γυναίκες να μην ασχολούνται μόνο με την αισθητική όψη του σώματος αλλά και με την ηθική όψη της προσωπικότητας,

ιιι) της κοινωνικής προβολής των γυναικών μέσω της πραγματώσεως έργων παιδαγωγικών και βοήθειας προς τους ανήλικους και τους γέροντες αντίστοιχα και

ιυ) υποδοχής και εξυπηρετήσεως των επισκεπτών του Σωματείου κατά τις διαλέξεις, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα διεξάγονται από το Σωματείο.

β) Οργάνωση: Όταν οι δραστηριότητες τις οποίες θα αναπτύσσει (υπηρεσία εκ περιτροπής στο κυλικείο του Σωματείου, υποδοχή, πληροφόρηση, ταξιθεσία και εξυπηρέτηση, κατά τη διάρκεια των διαλέξεων ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκεπτών οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποιοι εκ των παρευρισκομένων είναι, και αυτοί, απλοί επισκέπτες και ποιοι μέλη, και από τα μέλη, ποιοι παρευρίσκονται ως επισκέπτες και ποιοι παρευρίσκονται για υπηρεσία, επιβάλουν ή καθιστούν χρήσιμο, τα μέλη της ομάδας θα φέρουν διακριτική ενδυμασία καθοριζόμενη εκάστοτε κατά το είδος και το χρώμα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να διακρίνονται από τα άλλα μέλη ή επισκέπτες.

Τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στην ομάδα θα είναι:

ι) Η διάρκεια ενός (1) τουλάχιστον έτους της ιδιότητας της ενδιαφερόμενης που θέλει να συμμετάσχει, ως μέλους του Σωματείου.

ιι) Ηλικία μεγαλύτερη των (18) δέκα οκτώ ετών συμπληρωμένων και μικρότερη των (40) σαράντα ετών συμπληρωμένων και

ιιι) Αίτηση της ενδιαφερόμενης περί της συμμετοχής αυτής.

γ)Σύμβολο: Με σκοπό τη διάκριση της ομάδας αυτής από τις άλλες του Σωματείου, αυτή θα έχει ένα σύμβολο, το οποίο συμβολίζει το «αιώνιο θήλυ», το οποίο πάντοτε χαρακτηρίζει τη γυναίκα: Ένα κάθετο επίπεδο βαθυκυανού χρώματος, επί του οποίου θα εικονίζεται ή θα είναι επικολλημένο ή ενυφασμένο το ομοίωμα ενός ιπτάμενου πλοίου σε σχήμα που προσομοιάζει προς αυτό της νύσσας, και ένα αστέρι.

Β) Της ομάδας εργασίας ανδρών:

α) Λόγος και σκοπός δημιουργίας: Η ενασχόληση στην πραγμάτωση χειροτεχνικών εργασιών με σκοπό την ικανοποίηση αναγκών του Σωματείου κατ’ αρχήν αλλά ενδεχομένως και του ευρύτερου κοινού, όπως καθαρισμός αλσών, οικολογικές δραστηριότητες, βοήθεια σε πυρκαγιές και καταστροφές, εάν τέτοια βοήθεια γίνει δεκτή από τους αρμόδιους και εργασίες αναπτύξεως δραστηριοτήτων του Σωματείου με χαμηλά εκθετηριακά ή πρατηριακά έπιπλα (πάγκοι) σε δημόσιους χώρους.

β) Οργάνωση: Κατά την εκτέλεση των εργασιών τους τα μέλη της ομάδας θα φέρουν διακριτική ενδυμασία καθοριζόμενη όπως για την ομάδα γυναικών.

Θα υπάρχει ένας γενικός υπεύθυνος, ο οποίος θα εξαρτάται ιεραρχικά αμέσως από τον Πρόεδρο, ο οποίος και θα τον διορίζει.

Τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στην ομάδα θα είναι τα ίδια με τα ορισθέντα για την ομάδα γυναικών.

γ) Σύμβολο: Η ομάδα αύτη θα έχει ως σύμβολο ένα κάθετο επίπεδο ωχροπορτοκαλόχρουν επί του οποίου θα εικονίζεται ή θα είναι επικολλημένο ή ενυφασμένο ομοίωμα ενός οδοντωτού τροχού με τέσσερεις βραχίονες αξινοειδώς και σταυροειδώς διατεταγμένους.

Γ) Της ανδρικής ομάδας προστασίας:

(ί) Λόγος και σκοπός δημιουργίας: Η ενασχόληση με τη φύλαξη των χωρών χρήσεως του Σωματείου από κάθε φυσικό ή ανθρωπογενή κίνδυνο ή διατάραξη, (π.χ. από πτώση επιχρισμάτων λόγω φθοράς, ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, θραύση υαλοπινάκων, παραθύρων αφεθέντων ανοικτών σε κακοκαιρία, από φθαρμένο κλιμακοστάσιο, από φρενοβλαβείς ή αυτοκλήτους ενοχλητικούς ολιγοφρενείς προσερχόμενους στους χώρους του Σωματείου και μάλιστα σε δημοσία εκδήλωσή του και από άλλα παρόμοια), και εάν είναι δεκτή, και περισσότερο, εάν ζητηθεί, προσφορά υπηρεσίας ή συνεργασίας ή βοηθείας προς κάθε αρμόδιο σε περίπτωση ευρύτερου κινδύνου ή καταστροφής.

β) Οργάνωση: θα ισχύουν τα ίδια με όσα ορίσθηκαν ανωτέρω υπό Β).

γ) Σύμβολο: Η ομάδα αύτη θα έχει ως σύμβολο κάθετο επίπεδο ερυθρό επί του οποίου θα εικονίζεται ή θα είναι επικολλημένο ή ενυφασμένο ομοίωμα κυματιστών υδάτων επί των οποίων θα πίπτει ένας κεραυνός.

Άρθρο 28ο

Το παρόν καταστατικό αποτελείται από είκοσι οκτώ (28) άρθρα κατόπιν των γενομένων τροποποιήσεων, εγκρίθηκε σήμερα από τη Γενική Συνέλευση, η οποία συγκλήθηκε για το σκοπό αυτό και θα ισχύσει όπως τροποποιήθηκε, από την εγγραφή του στα Βιβλία Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αθήνα, 21-5-2011

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

Η Γραμματέας του Δ.Σ.

Τα μέλη του Δ.Σ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"

Η Νέα Ακρόπολη, ως Διεθνής Οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες (Ο.Ι.Ν.Α.) απαρτίζεται από τους Οργανισμούς και Συλλόγους των διαφόρων χωρών που αποδέχονται τον Καταστατικό της Χάρτη και τις αρχές δράσης της.

Organizacion Internacional Nueva Acropolis, αναγνωρισμένος ως Διεθνής Οργανισμός με το Βασιλικό Διάταγμα αρ. 3/12-941/S της 12ης Φεβρουαρίου 1990, σύμφωνα με το νόμο 25/10/19 του Βελγικού Βασιλείου. Είναι καταχωρημένος στο Διεθνές Αρχειοφυλακείο Οργανισμών (βλ. Moniteur αρ. 48 της 9ης Μαρτίου 1990, σελ 4489).

Η ομοσπονδιακή της δομή εγγυάται το σεβασμό στην ποικιλία, αυτονομία και πρωτοβουλία του κάθε Οργανισμού-μέλους.

Η λειτουργία της επιτρέπει να αναπτύσσεται η δράση της με πλήρη ανεξαρτησία από πολιτικά, θρησκευτικά ή οικονομικά συμφέροντα.

Συνενώνει προσπάθειες, προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις εσωτερικής και εξωτερικής ανάπτυξης και προωθεί την πρωτοβουλία του πολίτη προς την κοινωνική ευθύνη και τον εθελοντισμό.

Κάθε Οργανισμός μέλος είναι υπεύθυνος απέναντι στις αρχές της δικής του χώρας και τηρεί τους διεθνείς νόμους περί οργανισμών.

Επισκεφτείτε το Διεθνές δικτυακό τόπο της Νέας Ακρόπολης ( www.acropolis.org )

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η Νέα Ακρόπολη πρεσβεύει αρχές ένωσης και συναδελφοσύνης, που εμπνέονται από φιλοσοφικά ρεύματα, όπως ο Πυθαγορισμός, ο Νεο-Πλατωνισμός, η Θεοσοφία κ.λπ., που στην εποχή τους έδωσαν ουσιαστική ώθηση στον Πολιτισμό.

Μέσα από τα σεμινάρια και τα τμήματα έρευνας που παρακολουθούν τα μέλη της Νέας Ακρόπολης, μελετώντας την τέχνη, την επιστήμη, την θρησκεία και την φιλοσοφία όλων των αρχαίων πολιτισμών (Κίνα, Ιαπωνία, Θιβέτ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ρώμη, Αμερική κ.α.) αντιλαμβάνονται μια ένωση πέρα από τις διαφορές. Μια ένωση στην οποία ο άνθρωπος σέβεται τις διαφορετικές ταυτότητες και παραδόσεις, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται μέρος της φύσης και εναρμονίζεται με αυτήν.

Η μέρα και η ώρα των σεμιναρίων καθόριζεται από τα άτομα που αποφασίζουν να το παρακολουθήσουν.

Οι εισαγωγικές-ενημερωτικές συναντήσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και έχουν σκοπό να ενημερώσουν τους ενδιαφερομένους για την θεματική ύλη των σεμιναρίων.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ "ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"

Πώς μπορώ να γίνω μέλος;

Αν θέλεις να γίνεις μέλος της Νέας Ακρόπολης, δεν έχεις παρά να γραφτείς και να ολοκληρώσεις το Σεμινάριο Φιλοσοφίας και Εσωτερικής Αναζήτησης!  Το σεμινάριο εισαγωγής στη Φιλοσοφία πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργεί η Ν.Α..

Τι θα μου προσφέρει η συμμετοχή μου στο σεμινάριο Εισαγωγής στη Φιλοσοφία; Πρέπει να έχω γνώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα;

Το σεμινάριο Εισαγωγής στη Φιλοσοφία αντιστοιχεί σε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της παραδοσιακής γνώσης. Προσφέρει μια ολιστική μορφή εκπαίδευσης, η οποία, όπως ο κλασσικός ουμανισμός, συνδέει τις Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Φιλοσοφίες με συγκριτικό τρόπο. Σε όλα τα σεμινάριά μας θέλουμε να δώσουμε χρήσιμες εξηγήσεις και εργαλεία για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε τη στεγνή θεωρητική κατάρτιση. Επιπλέον, αυτά προσαρμόζονται σε κάθε τύπο ανθρώπου και δεν προϋποθέτουν προηγούμενη ενασχόληση με το θέμα ή ακαδημαϊκές σπουδές.


Πρέπει να πληρώνω για να παρακολουθώ τις δραστηριότητές σας;

Όλες οι δραστηριότητές μας είναι με ελεύθερη είσοδο. Στη Νέα Ακρόπολη καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μέσα από πολιτιστικές και εθελοντικές δράσεις. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων εισαγωγής στη Φιλοσοφία ορίζει μια οικονομική συμμετοχή, βάση του καταστατικού μας, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του ενδιαφερομένου.


Πώς μπορώ να βοηθήσω αν δεν είμαι μέλος;

Μπορείς πολύ εύκολα να συνεργαστείς στα εθελοντικά μας προγράμματα, οικολογικά και κοινωνικά, καθώς και σε όλες τις δράσεις μας. Επισκέψου οποιοδήποτε από τα παραρτήματα μας στην Ελλάδα και μάθε περισσότερα για τις αρχές μας και τις δραστηριότητές μας.


Έχει η “Νέα Ακρόπολη” νομικό πρόσωπο;

Ναι. Σε όλες τις χώρες στις οποίες βρισκόμαστε, κάθε παράρτημα είναι εγγεγραμμένο σύμφωνα με την κατά τόπους νομοθεσία. Η Ν.Α., ως ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός είναι εγγεγραμμένος στο Βέλγιο με Βασιλικό διάταγμα με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 1990. No. 3/12-941/s.  Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1980 ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με αριθμό καταστατικού 10670/82 της 28ης Νοεμβρίου 1981 από το Πρωτοδικείο Αθηνών.


Πώς βρίσκετε χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές σας;

Η Νέα Ακρόπολη έχει αναπτύξει μια οικονομική βιωσιμότητα που στηρίζεται στους εξής άξονες:
1. Τα μέλη μας συμμετέχουν με μια μηνιαία εισφορά, η οποία καθορίζεται από το καταστατικό μας, και διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
2. Οι δραστηριότητές μας μπορούν να υποστηριχθούν από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.
3. Η εθελοντική προσφορά και η εθελοντική δράση είναι ο βασικός άξονας μέσα από τον οποίο διοργανώνονται και οι δραστηριότητές μας.


Γιατί χρησιμοποιείτε στην επωνυμία σας την «Ακρόπολη»;

Στην Αρχαία Ελλάδα, η Ακρόπολη οριζόταν ως το υψηλότερο τμήμα της πόλης. Το άκρο της πόλης, εκεί που συμβολικά δημιουργούνταν ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ορατού και του αοράτου, γεγονός που υποδηλώνει τον υψηλότερο εαυτό. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από μια Νέα Ακρόπολη που δεν θα είναι κατασκευασμένη από πέτρα και μάρμαρο, αλλά από ανθρώπους που στόχο έχουν να ανακτήσουν τους ισχυρούς δεσμούς ένωσης μεταξύ τους και με τη φύση. Σήμερα η Νέα Ακρόπολη είναι παρούσα σε περισσότερες από 55 χώρες και συγκεντρώνει πάνω από 15.000 εθελοντές και εκατοντάδες φίλους, οι οποίοι εκφράζονται σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες.


Έχω ακούσει / διαβάσει κριτικές για τη “Νέα Ακρόπολη”. Τι απαντάτε σε αυτές τις κριτικές;

Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν κάποιοι που δε συμφωνούν ή που δεν τους αρέσει για κάποιο λόγο η Νέα Ακρόπολη. Σεβόμαστε την εξωτερική και εσωτερική κριτική και μαθαίνουμε από αυτή μιας και γνωρίζουμε ότι φυσικά δεν είμαστε τέλειοι. Παρόλα αυτά αρνούμαστε και απορρίπτουμε την ανειλικρινή χρήση εκείνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή των μέσων του internet που στόχο έχουν  να χειραγωγήσουν την εικόνας μας. Η απάντησή μας σε αυτές τις κριτικές είναι το έργο μας για την προώθηση της εκπαίδευσης και της ελευθερίας της σκέψης σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο, έχοντας τις πόρτες μας πάντα ανοικτές σε όσους θέλουν να μας γνωρίσουν.


Σχετίζεται η “Νέα Ακρόπολη” με κάποια θρησκευτική ή μυστικιστική οργάνωση;

Όχι. Οι Αρχές μας και ο καταστατικός μας χάρτης θεσπίζουν το σεβασμό για όλα τα θρησκευτικά πιστεύω και τις διάφορες θρησκευτικές μορφές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άγνοια και ο φανατισμός το μόνο που προκαλούν είναι βία και μίσος «στο όνομα του Θεού». Για αυτό το λόγο καλούμε σε μια προσεκτική συγκριτική μελέτη που επιτρέπει να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίες ανάμεσα στους ανθρώπους αντί διαχωριστικά τείχη. Σεβόμαστε πλήρως τα θρησκευτικά «πιστεύω» των μελών μας και όλων των συνανθρώπων μας.


Η “Νέα Ακρόπολη” είναι μια οργάνωση με «φιλο-δεξιές ή φιλο-αριστερές τάσεις»;

Η Νέα Ακρόπολη δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα και ούτε σχετίζεται με οποιοδήποτε κόμμα ή τέτοιου είδους τάσεις. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις φανατισμού προκαλούν μόνο βία και διάσπαση. Αντίθετα, η μελέτη της ιστορίας και ο διαλογισμός σε βάθος προωθούν ανεκτικότητα και κατανόηση μεταξύ των πολιτών μιας κοινωνίας. Στις μοντέρνες μας κοινωνίες λείπουν πολίτες με θέληση συνεργασίας για το κοινό καλό ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση αναβολής δράσεων-εκδηλώσεων

Με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας (έναντι του κορωνοϊού COVID-19),…

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart