Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας από τον Νίτσε

Ημερομηνία Δραστηριότητας:

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 στις 09:30 μμ

“Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του”, είπε ο Νίτσε.

Είπε και άλλα. Προκλητικά ενδιαφέροντα.

Ζήτησε την σωτηρία του ανθρώπου πέρα από κάθε σωτήρα. Κατέρριψε τις κοινωνικές ηθικές, ακόμα και τις πιο διαχρονικές. Αναζήτησε κάτι πιο πάνω από το καλό και το κακό. Θέλησε να γκρεμίσει τα επίπλαστα όρια.

Φωτογράφισε την άβυσσο, μέσα και έξω από τον άνθρωπο. Ονειρεύτηκε τον Υπεράνθρωπο και «μία υπέρβαση προς το ανθρωπινότερο κι όχι προς το απάνθρωπο». Την προσπάθεια του ανθρώπου να «γίνει αυτό που είναι». Την έκφραση του πλήρους δυναμικού του, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του στο έπακρον, την πραγμάτωση της υπέροχης μοναδικότητας του εαυτού.

Ζητά την απογύμνωση απ’ ό,τι δεν του ανήκει: απ’ όλες τις κοινωνικές, ηθικές και θρησκευτικές επιταγές, τις ιδεοληψίες, τα αλλότρια πρέπει και θέλω, που δεν του επιτρέπουν ν’ απελευθερωθεί. Ν’ αγκαλιάσει έναν εαυτό, που θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες οτιδήποτε ξένου προς εκείνον. Ν’ αναλάβει την ευθύνη της ύπαρξής του, αρνούμενος σωτήρες, και να γράψει εκείνος το πεπρωμένο του ως κύριος και καπετάνιος της μοίρας του – όπως θα πει ο Χέμινγουεϊ στον «Ανίκητο».

Θέματα που θα αναπτυχθούν:
⦿ Ο υπαρξιστής φιλόσοφος του μηδενισμού και του Υπερανθρώπου
⦿ Η ζωή και το έργο του
⦿ Εκείνος που ό,τι δεν τον σκότωσε, τον έκανε πιο δυνατό

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λεωφ. Κουντουριώτη 113 (δίπλα από τη Φιλαρμονική), Ρέθυμνο

Τηλ. 28310 52884 (18:00-22:00)

Εγγραφείτε στo σεμινάριο