Έναρξη Σεμιναρίου: Μαθήματα πρακτικής φιλοσοφίας από τους Στωικούς, Λάο Τσε, Βούδα κ.α.

Ημερομηνία Δραστηριότητας:

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 στις 08:00 μμ

Είναι η φιλοσοφία κάτι χρήσιμο για τον σημερινό άνθρωπο;

Πολλοί πιστεύουν ότι το να φιλοσοφεί κανείς, ενώ αντιμετωπίζουμε τόσες δυσκολίες στη σύγχρονη ζωή, είναι είτε πολυτέλεια είτε χαμένος χρόνος.

Αλλά η φιλοσοφία γεννήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: για να μπορεί ο άνθρωπος να διακρίνει το αληθινό από το πλασματικό, το σημαντικό από το ασήμαντο, να ανακαλύπτει την αλήθεια σε κάθε δοκιμασία της ζωής.

Ο άνθρωπος γεννιέται αναζητητής. Αναζητά τις αιτίες, ρωτάει μονίμως το “γιατί”, ψάχνει νόημα στην ύπαρξή του. Είμαστε εν δυνάμει φιλόσοφοι από φύση.

Όσον αφορά τη χρησιμότητα της φιλοσοφίας στη ζωή μας, αξίζει να δούμε την ποιότητα ζωής μεγάλων ή μικρών φιλοσόφων, εκείνων που ζούσαν με άξονα τις διδασκαλίες τους, το πλήθος των ανθρώπων που τους ακολουθούσαν και τις συνειδητοποιήσεις ζωής εκείνων που έζησαν σύμφωνα με τα λόγια τους μετέπειτα.

Ο Σωκράτης, οι Στωικοί, ο Λάο Τσε, ο Καντ, ο Κομφούκιος, ο Βούδας -και πολλοί πολλοί άλλοι- μίλησαν για τον άνθρωπο. Μίλησαν για σένα. Για τις δυσκολίες σου, τις αιτίες της ευτυχίας και της δυστυχίας σου, τον έλεγχο του εαυτού σου, τη συμβίωση με τους άλλους.

Θέματα που θα αναπτυχθούν:

Οι μεγάλοι φιλόσοφοι στην υπηρεσία του ανθρώπου
Μαθήματα βελτίωσης της ζωής και της συμβίωσης
Οι απαντήσεις τους στα πανανθρώπινα ερωτήματα

Το εισαγωγικό σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Meet. Απαραίτητη είναι η χρήση κάμερας και μικροφώνου ώστε να υπάρχει ουσιαστική αλληλεπίδραση με τον εισηγητή καθ’ όλη την διάρκεια του σεμιναρίου.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στέλνετε inbox στην σελίδα μας και σας αποστέλλουμε τον σχετικό σύνδεσμο.

Στηρίζει ο Διεθνής Φιλοσοφικός και πολιτιστικός οργανισμός Νέα Ακρόπολη.

Είσοδος Ελεύθερη.

Εγγραφείτε στo σεμινάριο