Δον Κιχώτης: Η ζωή ως μεταφυσική εμπειρία

Ημερομηνία Δραστηριότητας:

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 στις 08:00 μμ

“Τρέλα μπορεί να είναι το να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας […] Και η μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι […] Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!”

«Μέσα από αυτό το αριστουργηματικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, όχι μόνο προαναγγέλλονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά του μοντέρνου μυθιστορήματος, αλλά και τίθενται τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής. Ο οικουμενικός χαρακτήρας του Δον Κιχώτη εξακολουθεί να συγκινεί και να μαγεύει τους ανθρώπους, ελπιδοφόρο σημάδι σε μια εποχή όπου ο καθένας υφίσταται βομβαρδισμό του νου με εικόνες που έχουν δημιουργήσει μια πλασματική πραγματικότητα, διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του ήρωα του Θερβάντες.»

Η καθηγήτρια Marta Silvia Dios Sanz, προσκεκλημένη ομιλήτρια, μας παρουσιάζει μια άλλη, ιδιαίτερη, όψη του Δον Κιχώτη…

Λίγα λόγια την ομιλήτρια:

Η Marta Silvia Dios Sanz, Ελληνίστρια, σπούδασε Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και νέα ελληνικά με τον καθηγητή Σάββα Ρουσάλη. Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει σε πολυάριθμα σεμινάρια πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και την Αργεντινή με θέματα που άπτονται της αργεντίνικης λογοτεχνίας, της ιστορίας και ποίησης του τάνγκο, της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ακόμα έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και την Αργεντινή με θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία των δύο χωρών, καθώς και την ποιητική και μουσική επανάσταση του τάνγκο. Κύριο πάθος της παραμένει η λογοτεχνική συγγραφή στο μεταίχμιο των δύο πατρίδων, Ελλάδας και Αργεντινής. Η ιδιαίτερη θέση που αυτές κατέχουν στη συγγραφική της πορεία μπορεί να ανιχνευτεί στα διηγήματά της, πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες διηγημάτων και έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς λογοτεχνίας στην Αργεντινή: Φέτος κυκλοφόρησε η πρώτη ανθολογία διηγημάτων της «Το μαρμάρινο δάκρυ κι άλλες ιστορίες», σε δίγλωσση μορφή (ισπανικά-ελληνικά), από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Ώρα προσέλευσης: 19:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αγίου Μελετίου 29 – Κυψέλη – Αθήνα
τηλ. 210 88 10 830 – 6980 958 137

Εγγραφείτε στo σεμινάριο