Ισαάκ Ασίμοφ,1920-1992

Γεννήθηκε στο Πετροβίτσι της Ρωσίας, το 1920, από Εβραϊκή οικογένεια, η οποία μετανάστευσε στις Η.Π.Α όταν ήταν τριών ετών. Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς του 20ου αιώνα, γνωστός για τα έργα του επιστημονικής φαντασίας. Πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια το 1948 και μέχρι το 1958 κατείχε την έδρα της Βιοχημείας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Εκτός από κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, έγραψε πολλές νουβέλες, παιδική λογοτεχνία, ιστορικά και επιστημονικά έργα, χιουμοριστικά, εκλαϊκευμένα επιστημονικά και άλλα θέματα, πάνω από 500 τίτλους και υπολογίζονται σε 90.000 τα γράμματα και οι ταχυδρομικές κάρτες.

Υπήρξε από τους ιδρυτές της Μένσα και δια βίου μέλος. Προς τιμήν του ονομάστηκε ο αστεροειδής 5020 Ασίμοφ και ένα ανθρωποειδές πρωτότυπο ρομπότ της Χόντα ASIMO.

Μεγάλωσε στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Έμαθε να διαβάζει σε ηλικία 5 ετών. Στο μαγαζί ψιλικών που διατηρούσαν οι γονείς του, διάβασε τα πρώτα επιστημονικά περιοδικά. Αργότερα, στην εφηβεία, θα αρχίσει να γράφει τις πρώτες ιστορίες και πολύ σύντομα τις πουλούσε σε περιοδικά του συρμού. Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης σταμάτησε να τον πληρώνει με μισθό το 1958, αλλά ήδη τα έσοδα του από τις εκδόσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ το μισθό του. Συνέχισε να κατέχει τον τίτλο του επίκουρου καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο μέχρι το 1979, οπότε πήρε προαγωγή σε καθηγητή και οι προσωπικές του σημειώσεις και έγγραφα από το 1965 αρχειοθετήθηκαν στη μεγάλη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όπου καταλαμβάνουν χώρο 71 μέτρων στα ράφια.

Παντρεύτηκε δύο φορές και απόκτησε δύο αγόρια από τη πρώτη σύζυγο. Πέθανε στις 6 Απριλίου του 1992 από τον ιό του AIDS, με τον οποίο μολύνθηκε από μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια επέμβασης στη καρδιά το 1983. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό για δέκα χρόνια και αποκαλύφθηκε από την δεύτερη γυναίκα του Janet O. Jeppson στη βιογραφία του Ασίμοφ που γράφτηκε από την ίδια με τίτλο «Ήταν μια καλή ζωή». Η αποκάλυψη αυτή γράφτηκε στην εφημερίδα Σάντει Τάιμς της Αγγλίας και στα ελληνικά Νέα στις 19/3/02.

Ο Ισαάκ Ασίμοφ ήταν ουμανιστής και ρασιοναλιστής. Χωρίς να αντιτίθεται στα θρησκευτικά πιστεύω κανενός, δεν έπαυε να είναι αντίθετος με τις προκαταλήψεις και τις αβάσιμες πίστεις.

Έγραψε πολλά έργα για το περιβάλλον, την προστασία του και τη βλάβη του φίλτρου του όζοντος. Φοβόταν τα αεροπλάνα και μόνο δύο φορές πέταξε στη ζωή του. Του άρεσε να απομονώνεται σε μικρούς κλειστούς χώρους.

Θεμελίωσε τρεις νόμους για τη ρομποτική, στα πλαίσια της λογοτεχνίας, που εκδόθηκαν με το έργο του «Εγώ το ρομπότ». Οι νόμοι αυτοί είναι:

1.Ένα ρομπότ δεν επιτρέπεται να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή μέσω της απραξίας του να επιτρέψει σε ένα ανθρώπινο ον να βρεθεί σε κίνδυνο.

2.Ένα ρομπότ πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνουν τα ανθρώπινα όντα, εκτός και αν οι οδηγίες αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τον Πρώτο Νόμο.

3.Ένα ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του όσο η προστασία αυτή δεν συγκρούεται με τον Πρώτο και το Δεύτερο Νόμο.
Γνωστά έργα του είναι:

Το φανταστικό ταξίδι, Η γέννηση και ο θάνατος των άστρων, Οι θεοί κάποτε, Η τριλογία του Foundation, που του χάρισε το βραβείο Hugo, Εγώ το ρομπότ, Πώς γεννήθηκε το Σύμπαν, κά.

Ο Ισαάκ Ασίμοφ, ο Άρθουρ Κλαρκ, και ο Ρόμπερτ Χένλαιν, θεωρούνται τρεις γίγαντες της λογοτεχνίας της επιστημονικής φαντασίας.


Βιβλιογραφία

Wikipedia, the free encyclopedia