"Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη"
J.W. Goethe

2010 ετήσια συνέλευσή του Δ.Ο.Ν.Α. στην πόλη Τσίντσα του Περού

Γενική Διακήρυξη 2010

Η Γενική συνέλευση του ΔΟΝΑ στην ετήσια συνέλευσή της του 2010, στην πόλη Τσίντσα του Περού, αποφασίζει γι΄ αυτό το έτος:


Να υπενθυμίσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει για έναν πολιτισμό ειρήνης και μη βίας, όπως ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της διεθνούς δεκαετίας για την προώθηση του πολιτισμού μη βίας και ειρήνης, προς όφελος των μελλοντικών γενιών. Αυτός ο πολιτισμός βασίζεται σε αξίες, στάσεις και συμπεριφορές που αντανακλώνται και εμπνέουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και το πνεύμα αλληλεγγύης, που βασίζονται στις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, οι οποίες επιτρέπουν την επίλυση των συγκρούσεων που υπάρχουν στη διεθνή Κοινότητα, χάρη στην ανάλυση σε βάθος των αιτιών, χρησιμοποιώντας το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Να ενθαρρύνει τα μέλη και τους οργανισμούς-μέλη να συμμετέχουν συνολικά στη διαδικασία ανάπτυξης της κοινωνίας, μέσα από τη φιλοσοφική εκπαίδευση, που εμπεριέχει σκέψη και δράση, δίνοντας ένα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης.

Να δείξει την αλληλεγγύη της στη Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 17ης Δεκεμβρίου του 2007, που κηρύσσει το έτος 2010 ως Διεθνές Έτος προσέγγισης πολιτισμών, και να συστήσει στα μέλη και τους οργανισμούς-μέλη να οργανώσουν συναντήσεις και δραστηριότητες στη διάρκεια αυτού του έτους, πάνω σ΄ένα διαπολιτιστικό και διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς και πάνω στη συνεργασία προς όφελος της ειρήνης, που δημιουργούν συζήτηση υψηλού επιπέδου και/ή επικοινωνία με την κοινωνία.

Να προωθήσουν την εικόνα του Διεθνούς Οργανισμού ΔΟΝΑ ως παράδειγμα προσέγγισης των πολιτισμών, ο οποίος με την παρουσία του σε περισσότερες από πενήντα πέντε χώρες στον κόσμο, κατόρθωσε να ενθαρρύνει μια άνετη και βαθιά επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη των οργανισμών-μελών μέσα από τη μελέτη της φιλοσοφίας, δείχνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η πολιτιστική πολυμορφία και η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Να υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα που καταδυναστεύουν το σημερινό κόσμο μέσα από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση και τα οποία έχουν πάρει έκταση χωρίς προηγούμενο, απαιτούν συζήτηση, διάλογο και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε όλους τους λαούς του κόσμου για να οδηγήσουν στη γέννηση ενός Νέου Ουμανισμού για τον 21ο αιώνα και τους επόμενους.

Να θυμίσει ότι το 2010 είναι επίσης Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας και ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη κάνει έκκληση, θυμίζοντας ότι ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της φύσης και ότι το πεπρωμένο του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιοποικιλότητα όλου του πλανήτη. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών θυμίζει επίσης ότι ο πλούτος που φέρνει η ποικιλομορφία διατρέχει τον κίνδυνο να εξαφανιστεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ως συνέπεια των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που θα μας επηρεάσουν όλους, χωρίς εξαίρεση, λόγω της ανησυχητικής φθοράς στα συστήματα ζωής που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Να συστήσει την προώθηση όλων των προγραμμάτων και δράσεων που επιτρέπουν την προστασία του αναντικατάστατου πλούτου της φυσικής ζωής, με σκοπό τη μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας, θυμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την παρούσα και τη μελλοντική ευημερία της ανθρωπότητας, με σκοπό την διατήρηση της ισορροπίας της ζωής στη γη.

Συμμεριζόμαστε τον πόνο των θυμάτων των πρόσφατων σεισμών στην Αϊτή και τη Χιλή, θυμίζοντας, όχι μόνο την ανάγκη προώθησης εφοδιασμού σταθμών Α΄ βοηθειών και διάσωσης για τη βοήθεια και θεραπεία των θυμάτων, αλλά επίσης και για βοήθεια και εκπαίδευση των πληγέντων, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την ανασυγκρότηση μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης.  

Να θυμίσουμε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές μας δείχνουν την ευθραυστότητα του πλανήτη μας και τη σχετικότητα της ζωής, καθώς και την ανάγκη να δίνουν οι άνθρωποι τον καλύτερο εαυτό τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Η "Νεα Ακροπολη" μεσα απο εικονες... Join us!